Rigmand støtter Sanders

Bernie Sanders’ synspunkter vækker interesse også hos nogle, man ikke ville tro det om – nemlig en af USAs rigeste mænd Charles Koch.

Demokraternes ene præsidentkandidat Bernie Sanders får nu støtte fra uventet hold i sin kritik af, at der er noget galt med det amerikanske system. Selveste mangemilliardæren Charles Koch støtter Sanders, selv om Koch ikke ligefrem er lun på tanken om den danske samfundsmodel. Foto: Jim Young/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste par uger har blandt andet den amerikanske TV-station CNN været på besøg i Danmark for at finde ud af, hvad det er for noget med det danske system, som en af Demokraternes præsidentkandidater Bernie Sanders uafladeligt taler godt om.

Reporteren Chris Moody har talt med masser af mennesker i Danmark, økonomer, politiske meningsdannere, studerende, unge og ældre for at finde ud af, om vi er så socialistiske, som Sanders giver indtryk af, at vi er.

Og jeg må sige, at jeg synes, at det lykkes reporteren på en elegant måde at få fortalt sine landsmænd, hvad vi er for nogle mennesker og måske ikke er så socialistiske, som Sanders giver udtryk for, selv om rædslen ved skattesystemet springer i øjnene på amerikanerne, når de hører om det, vi reelt betaler.

Uanset hvad man mener om Sanders og hans muligheder for at slå den anden præsidentkandidat, Hillary Clinton, her i de indledende runder, så har Sanders med sin entusiasme sat gang i en diskussion i USA om, hvorvidt det amerikanske system stadig fungerer, eller om det er bedre at blive inspireret af andre modeller rundt om i verden.

Årsagen er, at amerikanerne ikke længere føler, at deres børn har de samme muligheder, som de selv har haft, for at få succes i livet Og der er også en udbredt opfattelse af, at der er noget »råddent« i hele det politiske system, der spærrer for initiativ og virkelyst. At det ikke længere helt kan betale sig at arbejde. For chancen for at få stor succes er ikke mere til stede i samme omfang, som det var tidligere.

Og så er det, at man falder ned af stolen, når man åbner The Washington Post. En af USAs rigeste mænd Charles Koch – den ene af to fremtrædende ejere af Koch Industries og ofte storstilet pengegiver til den republikanske valgkamp og udvalgte ditto kandidater, har hjemme siddet og filosoferet over fænomenet Sanders.

Sagt med det samme: Charles Koch vil nok næppe nogensinde stemme på Sanders, som han selv siger i sit debatindlæg i avisen, er de mere uenige om alt end enige. Men han giver Sanders ret i, at der er meget, der ikke fungerer i det amerikanske system lige nu. At systemet på en række områder er brudt sammen. At små og mindre virksomheder betaler alt for meget i forskellige ydelser i forhold til gigantvirksomheder som hans eget milliardforetagende. Og at det kvæler det private initiativ. Selvfølgelig vil Koch aldrig nogensinde mene – hvad han også selv skriver i sit indlæg – at løsningen er mere stat og mere statslig indblanding i noget som helst. Men han mener, at Sanders har ramt en nerve i debatten. Systemet fejler på en række væsentlige områder, og det er værd at tage ved lære af – også for Republikanernes kandidater, mener han.

Og Charles Koch nævner i avisen de mange tusinde milliarder af dollar, som USA ifølge hans mening poster forgæves ud. Som for eksempel de fattigdomsprogrammer, som blev vedtaget under præsident Lyndon B. Johnson, men som åbenbart aldrig har hjulpet.

For fattigdommen er konstant på godt 14 procent af befolkningen, hvilket ikke ligefrem giver et indtryk af, at pengene er godt givet ud. Eller den høje virksomhedsbeskatning, som til amerikanernes store overraskelse Danmark ikke har.

Eller hvad med en reform af et skatte­system, som Charles Koch også mener er gennemhullet. For ikke at tale om de mange, der i deres ungdom har begået en mindre forbrydelse, og som i dag kæmper for overhovedet at komme til en jobsamtale, fordi de for evigt er stemplet.

Koch Industries har for eksempel fjernet spørgsmålet om kriminel fortid i de skemaer, man skal udfylde, hvis man vil have et arbejde hos dem. I det hele taget leverer Koch en bredside mod det politiske systems evner til at gøre noget for at fjerne gamle, tåbelige og dyre programmer i stedet for at fremme initiativ og give folk muligheder for at arbejde, også selv om de måske har begået fejl.

Sanders har derfor sat gang i en diskussion i brede kredse i USA. Ikke sådan at forstå, at nogen ønsker at kopiere det danske system. For det ligger trods alt for langt væk fra amerikanernes tænkemåde. Men han er den første, der så skarpt giver udtryk for, at noget måske er galt i det amerikanske samfund. Og det har givet genlyd langt ud over Demokraternes egne rækker.