Rift om euro i Danmark

Euroen var onsdag med til at forhøje den almindelige travlhed, der altid er i bankerne først på måneden. Allerede over middag afleverede mange bankfilialer store bestillinger på nye forsyninger af den europæiske valuta.

Læs mere
Fold sammen
Bankernes første officielle åbningsdag i det nye år bød på mere end almindelig travlhed. Nyhedens interesse for euroen trak mange kunder til kasserne og gav større omsætning af udenlandsk valuta end normalt.

»Generelt har vi oplevet en meget stor interesse for euroen, og der er bestilt en del ekstra fra vores hovedkasse. Det skyldes blandt andet, at alle ikke har kunnet få, hvad de ville fra starten,« siger Walter Henriques, afdelingsdirektør og leder af Kontant Valuta i Jyske Bank.

Nordea, der allerede havde euro ude hos alle sine filialer 31. januar, så de kunne handles fra onsdag morgen, fik til middag bestilling på dobbelt så meget udenlandsk valuta som normalt på denne årstid.

»Vi havde bedt vores filialer om at tage euro hjem, så de kunne klare et par dage, derfor overrasker det os, at der allerede efter kun to timers åbningstid blev bestilt nye forsyninger for adskillige millioner kroner,« siger Anders Gantzhorn, leder af Nordeas Danmarks pengeforsyning.

Enkelte Nordea-filialer har til i dag bestilt for over 200.000 kroner og det betyder ifølge Anders Gantzhorn, at der er »godt gang i bageriet«.

»Der er blandt andet mange erhvervskunder, der gerne vil have valuta liggende til deres rejsende medarbejdere, så de tager mange euro hjem lige nu,« siger Anders Gantzhorn.

Hos Danske Bank begyndte filialerne først at få euro ud onsdag, og derfor har ingen haft mulighed for at genbestille, men ude i afdelingerne oplevede man mange henvendelser fra folk, der var interesseret i den nye valuta.

»Mange vil gerne lige se de nye mønter og sedler og der har helt klart været mere at lave end normalt. Vi er heldige det er et stille tidspunkt på året rent rejsemæssigt,« siger Torben Djurs Christensen, sektionschef I Danske Banks hovedkasse.

Ved den tyske grænse var rejsefeberen dog allerede sat ind og her var travlheden ekstraordinær stor.

»Vores ekspeditionslokale har været sort af mennesker hele dagen, og der har virkelig været gang i forretningen,« fortæller Kaj Raisom, regionsdirektør i Sydbank Padborg.

Banken holdt i går åbent fra kl. otte om morgenen, så regionens detailhandel kunne få fyldt kasseapperaterne med den nye valuta og være forberedt på at veksle for de kunder, der kom sydfra. Men også danskerne syntes, det var sjovt med de nye pengesedler.

»Der er en del, der stadig har ferie og lige vil ned en tur over grænsen for at prøve at handle med euro. Derudover har vi også en masse transportvirksomheder hernede. Deres chauffører skal have euro med i lommen, når de kører sydpå,« siger Kaj Raisom.

Nogle få forsøgte dog at undgå den nye valuta. »Vi har haft enkelte, der gerne ville have de gamle udenlandske valutaer for dem kendte de bedst, men dem udleverer vi ikke,« siger Anders Gantzhorn.