Richard Bransons skattely i søgelyset

Den farverige superiværksætter holdt op med at betale indkomstskat i Storbritannien, da han flyttede til en caribisk tropeø for syv år siden. Alligevel afviser han alle beskyldninger om at være en skatteål.

Superiværksætter og stifter af Virgin Group, Richard Branson. Fold sammen
Læs mere
Foto: GONZALO FUENTES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skaberen af Virgin-imperiet, britiske Richard Branson, svarer på sin blog igen på den kritik, der de seneste dage er blevet rejst i den britiske presse.

Det var avisen Sunday Times, der i weekenden stillede skarpt på den farverige superinvestors skatteforhold. Her noterede avisen sig, at Branson ikke har betalt personlig indkomstskat, siden har for syv år siden rykkede teltpælene op og flyttede til øen Necker Island i De Britiske Jomfruøer - en øgruppe, der tidligere er blevet nævnt i forbindelse med diskussionerne om offshore-skattely.

Den 63-årige Branson forklarer ifølge avisen The Telegraph, at han ændrede ejerforholdene i Virgin-koncernen, så den blev fondsejet, samtidig med, at han flyttede fra Storbritannien. Derfor ændrede hans indkomst sig også markant. Samtidig fratrådte han sin topchefposter i koncernen for at fokusere på sit velgørenheds- og iværksætterfremmende arbejde.

På sin blog skriver Richard Branson som svar på kritikken, at det er helt forkert at opfatte hans flytning som værende drevet af skattehensyn.

»Jeg har ikke forladt Storbritannien af skattemæssige årsager, men i stedet på grund af min forkærlighed for De Britiske Jomfruøer og i særdeleshed Necker Island, som jeg købte, da jeg var 29 år - for 34 år siden - hvor den var en ubebygget ø i udkanten af De Britiske Jomfruøer. Hen over tiden har vi bygget vores hjem her - et sted, hvor min familie og jeg kan slappe helt af,« skriver Branson på sin blog.

Han påpeger, at koncernens mange divisioner betaler den skat, de skal, i de lande, hvor de opererer. Og det forventer han, at de fortsat vil.

»Jeg har brugt 40 år på at arbejde dag og nat i Storbritannien med at opbygge virksomheder og skabe konkurrence og valgmuligheder for forbrugere inden for en række områder. Virksomhederne, vi har bygget op fra bunden, har skabt titusinder af job og har betalt hundrede af millioner i skat (og vil fortsat gøre det),« skriver Branson.

Richard Branson afviser al snak om, at han flyttede fra Storbritannien af skattemæssige årsager. Tidligere har han ifølge The Telegraph ligeledes været ude med meldinger om, at han gerne vil betale sin skat. Det med beskeden om, at han ikke syntes, det var et problem at lægge sit »ikke ubetydelige« skattebidrag i Storbritannien.