Revisorer kritiseres for slaphed overfor banker

Bankernes revisorer havde et betydeligt medansvar for, at bankkrisen udviklede sig så voldsomt, som den gjorde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efterfølgende er det blevet afdækket i en række krakkede og nødlidende banker, at de eksterne revisorer ikke har været tilstrækkelig kritiske, præcise og skarpe i kommunikationen til dels myndighederne og dels bankernes bestyrelser, fremgår det af en engelsk udredning om revisorernes rolle under bankkrisen.

Savner kritiske revisorer

Meget tyder på, at der kan trækkes en række meget entydige paralleller til danske forhold:

”I Finansiel Stabilitet har vi på ingen måde været imponeret over revisorernes arbejde i de banker, vi har overtaget. Revisorerne har i bankerne ikke fremstået som en uafhængig myndighed, som nogen går og tror, de er. De er hyret af bankerne og skal leve med dem i hverdagen. Vi har savnet lidt mere kritik fra revisorernes side,” siger Henning Kruse Petersen, formand for Finansiel Stabilitet, til Nyhedsbrev for Bestyrelser.

Kruse Petersen vurderer, at der ikke efter finanskrisen har været tilstrækkelig fokus på, hvilken rolle revisorerne spillede, og hvor der eventuelt kan sættes ind med nye tiltag:

”Der har ikke været forsøg på at afdække revisorernes rolle i bankerne før finanskrisen. Jeg synes ikke, at det er belyst tilstrækkeligt, heller ikke af FSR (Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Red).”

Læren fra finanskrisen

Netop lærestykkerne af finanskrisen omkring revisorarbejdet i bankerne, er baggrunden for den engelske udredning, som er udarbejdet for Overhuset i det engelske parlament.

Herfra lyder en af konklusionerne, at revisorernes selvtilfredshed og manglende evne til at leve op til deres ansvar var med til at forværre finanskrisen og den efterfølgende nedtur i bankerne. Der peges også på manglende skarphed og en svag dialog med tilsynsmyndighederne om situationen i de værst ramte banker.

Herhjemme er der en hel del eksempler på, hvordan revisorerne også indenfor de seneste år har presset meget hårdt på overfor Finanstilsynet omkring omfanget af nødvendige tabshensættelser, samt principperne herfor.

I den engelske rapport opstilles en stribe forslag til, hvordan der kan strammes op på forholdene omkring relationen mellem banken og revisionen. Blandt andet foreslås det, at konkurrencen fremmes, større åbenhed om revisorvalg, krav om risikokomiteer i bankerne med eksterne specialister og rådgivere fra andet revisorsfirma end den eksterne revisor.

Prøv to numre gratis af Nyhedsbrev for Bestyrelser