Restauranter, barer og caféer kan åbne for udeservering 21. april. Det fremgår af den store genåbningsplan, som blev fastlagt mandag aften.

Det bliver dog med krav om fremvisning af coronapas, hvor vaccination, negativ test eller antistoffer i blodet er adgangsbilletten. Og det giver ingen mening ifølge brancheorganisationerne HORESTA og Danmarks restauranter og cafeer, DRC.

»Det er dybt problematisk. Vi vil hellere vente med at åbne,« siger HORESTAs administrerende direktør, Katia K. Østergaard.

Er det ikke bedre end ingenting?

»Nej. Det er en samlet branche, som er fuldstændig enige om, at man ikke kan operere under de her forudsætninger,« siger hun.

Det samme lyder fra direktøren for brancheorganisationen DRC, Torben E. Hoffmann Rosenstock.

»Vi hører fra vores medlemmer, at hvis ikke man kan åbne op med et forretningsgrundlag, der er til stede, er det bedre at forblive lukket,« siger han.

Det skyldes, at branchen fortsat er underlagt restriktioner som afstandskrav, forsamlingsforbud og krav om mundbind, når man står op, mener brancheorganisationerne. Udover det peger de på, at det er urimelige krav, når man kigger på andre dele af genåbningen.

»Det er svært at få øje på, hvorfor man skal testes for at sætte sig over og få en caffe latte på fortovsrestauranten, når man kan gå direkte ind i en butik og handle uden. Det er også svært at se, hvorfor 50 personer kan rende rundt mellem hinanden og dyrke sport og svede på hinanden, når de ikke kan sætte sig over og drikke en sodavand bagefter med afstand mellem hinanden. Jeg vil gerne vide hvorfor,« siger Katia K. Østergaard.

DRC-direktør Torben E. Hoffmann Rosenstock mener også, at der er tale om forskelsbehandling og peger samtidig på, at udeservering i forvejen er en svær disciplin i Danmark.

»Det er til at få øje på den ulighed, der bliver skabt i branchen. Udeservering er jo også vind- og vejrafhængigt. Du kan ikke hænge din hat på, at solen skinner hver dag,« siger han.

Giver ingen mening

Både DRC og HORESTA frygter for, at genåbningen af branchen går ud over det gæstegrundlag, restauranter, barer og caféer har brug for. 60 procent af gæsterne tager nemlig spontant på besøg.

»Vi er så bange for, om vi får et rentabelt gæstegrundlag,« siger HORESTA-direktør Katia K. Østergaard.

Brancheorganisationerne er tilhængere af coronapasset, men ikke som krav til gæsterne, som går på restaurant eller bor på et hotel.

»Vi er absolutte tilhængere af, at coronapasset skal bruges til at åbne grænser og til at få gang i de store forsamlinger på et tidligere tidspunkt, end man ellers kunne. Men det er altså absurd, at vi skal til at agere vagt- og politimænd på en måde, vi slet ikke er vant til,« siger hun.

Først 6. maj kan restauranter, barer og caféer åbne for indendørsservering.

Giver det mening at vente med indendørsservering?

»Nej. Når man har indført krav om coronapas, giver det ingen mening. Men det mest afgørende er, at der overhovedet er et krav om test. Vi vil hellere åbne uden coronapas. Og så ville vi hellere have ventet,« siger hun.

DRC-direktøren stemmer i.

»Det forstår vi heller ikke logikken i,« siger han.

Derudover kalder DRC på mere afklaring fra politisk side.

»Det eneste, der er konkret her, er datoen. Resten giver anledning til en hel masse spørgsmål, som man politisk er nødt til at tage ansvar for,« siger Torben E. Hoffmann Rosenstock og tilføjer:

»Hvad med arealkrav og forsamlingsforbud? Og kan kravet om fremvisning af coronapas give mulighed for en boble, hvor de andre restriktioner ikke længere gør sig gældende?« spørger han.