Republikanere åbner dør på klem for Obamacare

Republikanerne overvejer nu at droppe blokeringen af Obamas sundhedsreform i forhandlingerne om at hæve gældsloftet. Men parterne står stadig meget stejlt overfor hinanden.

Paul Ryan står bag et republikansk forhandlingsudspil, der ikke omfatter ændringer i Obamacare. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man tro rygtebørsen i Washington, så er republikanerne nu ved at erkende, at det ikke kan lade sig gøre at smide sundhedsreformen Obamacare i graven.

I går fremlagde den tidligere vicepræsident og nuværende finanspolitisk ordfører for republikanerne Paul Ryan et forhandlingsudspil for sine partikammerater, der ikke nævnte Obamacare.

Og flere internationale medier skriver, at sundhedsreformen i al hemmelighed er blevet trukket ud af republikanernes økonomiske beregninger om en ny politisk aftale.

Parter står langt fra hinanden

Men selv om det kan ses som et tegn på, at parterne er ved at nå hinanden, så er der lang vej igen. I et interview med Wall Street Journal fastslog Paul Ryan, at republikanerne ikke bare lægger sig ned.

De vil have besparelser i de offentlige udgifter og ændringer af skatteloven til gengæld for en midlertidig forøgelse af gældsloftet.

Omvendt har præsident Obama slået fast, at han under ingen omstændigheder vil acceptere at betale det, han kalder en »løsesum«, for at undgå, at landet går i betalingsstandsning.

»Parterne står stadig stejlt overfor hinanden. Men det er klart, at hvis man udelukker Obamacare, så bliver det mere spiseligt for Obama. Så den seneste udvikling viser, at der en åbning, men der er stadig meget lang vej hjem« siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank til Berlingske Business.

Møde i Det Hvide Hus

Paul Ryan er blandt den gruppe af republikanske kongresmedlemmer, der i dag tropper op til et forhandlingsmøde i Det Hvide Hus. Til mødet deltager i alt 20 republikanerne - hovedsageligt de mere moderate kræfter i partiet.

Officielt har Det Hvide Hus været ude at beklage, at de yderligtgående Tea Party-medlemmer ikke møder op.

»Præsidenten syntes, at det var vigtigt at tale direkte med de medlemmer, som sendte landet ud i denne økonomiske krise, om, hvordan en nedlukning af den amerikanske stat og en betalingsstandsning vil ødelægge landets økonomi,« sagde Obamas talsmand Jay Carney i går ifølge Financial Times.

Men ifølge Jacob Graven kan det også være en fordel for præsidenten at have et møde med de moderate medlemmer, der er mere villige til at finde en løsning.

»Republikanerne er jo meget delte på det her område, og hvis Obama bare kan få nogle af dem til at være med til at hæve gældsloftet, så kan det være udmærket. Det kan være en meget fornuftig taktik, for det forekommer næsten umuligt at nå frem til et kompromis med den mest yderligtgående fløj af det republikanske parti,« siger Jacob Graven og fortsætter:

»Det er ikke den mest optimale løsning. Men det er ved at være tid til at trække plan B op af skuffen,« siger han.

Befolkningen giver republikanerne skylden

Og republikanerne er måske til at tale med. Blandt politiske kommentatorer vurderes det, at partiet i øjeblikket er godt i gang med at forsøge at finde en exit ud af den nuværende situation, der kan udlægges som en sejr.

I takt med at deadline for en forhøjelse af gældsloftet rykker tættere på, er republikanerne nemlig kommet under stadigt mere pres.

Måske betyder det ikke så meget for den yderligtgående fløj i partiet, at flere af verdens mest indflydelsesrige nationer har ydmyget amerikanerne og bedt dem om at få orden i sagerne - deriblandt Kina, der er USAs største kreditor.

Men det gør nok mere ondt, at befolkningen i høj grad gør republikanerne til den store syndebuk og ansvarlig for landets økonomiske problemer.

Ifølge Financial Times viser den nyeste Gallup-undersøgelse, at den andel af befolkningen, der støtter republikanerne, nu er faldet til 28 procent. Det er et fald fra 38 procent i sidste måned og det laveste niveau, siden målingerne blev indført i 1992.

Også demokraternes popularitet har taget skade af det uskønne forløb. Men her er faldet noget mere beskedent fra 47 procent sidste måned til 43 procent nu.

God reaktion på markederne

På aktiemarkederne er de seneste nyheder om nye forhandlinger blevet modtaget godt. De ledende indeks i Europa stiger i dag over en bred kam mellem 1 til 2 procent torsdag formiddag og futurehandel i USA indikerer stigninger på omkring 0,8 procent til de tre store amerikanske indeks.

»Det er jo positivt, at der trods alt er gang i en politisk proces. Hvis man bare stadigvæk stod i hvert sit ringhjørne og fremførte de samme argumenter hele tiden, så ville investorerne tage det som et meget negativt signal. Så de seneste udmeldinger har helt sikkert en positiv effekt på markederne,« siger Jacob Graven.