Renten på flexlån skraber bunden

Netop i disse dage forsynes flex- og rentetilpasningslån for 356 milliarder kroner med nye renter.

Op mod 400.000 boliglån forsynes i denne uge med ny rente, der typisk skal gælde hele næste år. Men en del såkaldte F3- og F5-lån bliver også lagt om i disse dage, og deres nye rente vil gælde de næste tre eller fem år ud i fremtiden.

Samlet er det lån for 356 milliarder kroner, der i disse dage forsynes med ny rente, og det svarer til tæt ved 45 procent af alle danske boliglån, og gør denne omlægning til den største af sin art i verden.

»Renten ser endda ud til at blive rekordlav på omkring 2,48 procent,« siger Sune Worm Mortensen, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Han tilføjer, at boligejerne dermed kan glæde sig over to ting:

Den laveste rente nogensinde på flexlån.

At renten - sådan som det hele ser ud lige nu - ser ud til at holde sig nede i hele 2005, sådan at renten også om et år og gennem 2006 kan blive meget lav.

USA-bank uden betydning
Den amerikanske centralbank ventes godt nok at hæve sin korte rente fra 2,0 til 2,25 procent.

Men det vil - efter hvad flere eksperter vurderer - ikke smitte af herhjemme, eftersom stigningen har været ventet længe.

Dertil kommer, at den europæiske rente holdes nede af den svage dollar og stærke euro, som presser inflationen ned i euroområdet.

Hos BRFkredit siger Jens Christian Nielsen, at man sælger obligationer drypvis, »når vi skønner, at det er bedst.«

»Resultatet offentliggør vi mandag den 20. december.«

Sidste år blev renten på de fleste ét-årige lån fastsat til mellem 2,6 og 2,7 procent, men alt tyder på, at den i år bliver en smule lavere.

Hos den glidende fastsættelse af renten hos Nykredit står renten lige nu til at blive 2,48 procent.

Det er mindre end de 2,71 procent, som Nykredits kunder fik sidste år, og betyder, at ydelsen på et lån til én million kroner falder fra 3.604 kroner efter skat sidste år til nu 3.548 kroner, altså med 56 kroner efter skat. Ikke det store, men det gode er så, at renten og dermed ydelsen trods alt ikke er steget, og der nu er mindst et helt år, hvor denne historisk lave rente kan nydes.

»Der snakkes meget om faren med ét-årige lån. Men de fleste vælger trods dette at holde fast i denne låneform, og flexlån af typen F1 har da også været de klart billigste lige siden de kom frem i midten af 1990erne,« siger Sune Worm Mortensen fra Realkredit Danmark.

Større afdrag
Det er flere hundredtusinde kroner, at boligejere med F1-lån har sparet i forhold til andre med fastrentelån over de sidste fem til otte år. Ydelsen på korte flexlån er ikke alene lavere. Afdragene er også større. Så man betaler mindre, men sparer mere op. Alt sammen takket være den enestående lave rente under 3,0 procent.

En rente på eksempelvis 2,5 procent svarer i øvrigt til 1,7 procent efter skat, og det gør realrenten efter skat og inflation negativ, således at man i realiteten bliver rigere at låne penge til disse rentesatser lige her og nu.