Renten falder i rask tempo

Stort set alle økonomer venter, at renten stiger. Men den fortsætter med at falde - dag efter dag. Den 10-årige rente er nu under 4,0 pct.

Smøreolie, som kan sætte fuld fart på dansk økonomi, vælter ud af alle haner lige for tiden.

Oven i lavere skatter suser renten i disse dage og uger således også ned mod stadig lavere niveauer. Så der gives fuld gas på alle områder - med en yderst lempelig finans- og pengepolitik - på samme tid.

I går var det triste tal fra tysk økonomi, som bankede renten ned. De peger på, at det længe ventede økonomiske opsving ikke er lige rundt om hjørnet i Europas største økonomi, sådan som der ellers har været snakket om i årevis.

Tidligere på ugen antydede præsidenten for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, at ECB muligvis sænker sine renter på torsdag. Også Sverige ventes at sænke renten i den kommende uge.

Før det har også terrorangrebet i Madrid været med til at sætte gang i en større pengeflugt fra aktier til obligationer.

Og sådan kan man blive ved: Dag efter dag stiger kurserne på obligationer, og dermed fortsætter renten med at kravle nedad.

Milepæl
I går susede den 10-årige rente under en vigtig psykologisk milepæl, der hedder 4,0 pct. Det er det laveste niveau i ti måneder og meget tæt på at være det mindste - nogensinde. Den ét-årige flexlånsrente kom helt ned på 2,07 pct., og de lange 30-årige renter er nu også kun et mulehår fra at ryge under 5,0 pct.

»Med bidrag til realkreditten og efter skat, betyder det, at man nu kan låne penge i boligen med en rente på bare 1,8 pct.,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Sune Worm Mortensen.

Han tilføjer, at boligejerne dermed lige nu nyder godt af både en super lav rente, stor jobsikkerhed, udsigt til et økonomisk opsving, faldende skatter og rimeligt lave energipriser.

»Boligejerne får så at sige det bedste fra alle verdener lige nu,« siger han.

Festen stopper ikke
Sune Worm Mortensen mener tilmed ikke, at festen er forbi endnu.

»Renten godt kan falde yderligere, før den begynder at stige. Så vi synes, det er en god idé at optage korte et-årige lån og så beholde dem året ud. Det ser ud til, at renten først begynder at stige engang i det nye år.«

Obligationsanalytiker Tonny Lauridsen fra HSH Nordbank, der bl.a. ejer Gudme Raaschou, siger, at markedet vurderer sandsynligheden for, at ECB torsdag i næste uge sænker renten, til 80 pct. ECB har siden juni sidste år fastholdt renten på 2,0 pct., og en nedsættelse vil blive fulgt helt eller delvist op af Danmarks Nationalbank.

Direktøren for det tyske ifo-institut, Hans-Werner Sinn, forstærkede i går spekulationerne om en kommende rentenedsættelse i Euroland, da han efter offentliggørelsen af et uventet stort fald i ifo-indikatoren til det laveste niveau i fem måneder kraftigt opfordrede Den Europæiske Centralbank (ECB) til at nedsætte renten.

Den toneangivende bygge- og boligobligation - 5-35'erne - steg i går til kurs 99,25, svarende til en rente på 5,16 pct.