Renten er tæt på historisk bund

Renten fortsætter med at falde og er nu en del lavere end ved nytår, hvor mange forudså stigende renter.

Renten rasler igen ned. Det sker selv om stort set alle økonomer og andre såkaldte eksperter ved nytårstid sagde, at renten nu var i bund og ikke kunne falde mere.

Men renten har trodset spådomme som disse og fortsætter med at falde. De korte ét-årige renter - der bl.a. benyttes til flexlån af typen F1 - kom i går ned på bare 2,39 pct. Det svarer til sølle 1,97 pct. efter skat.

Dermed er renten faldet betydeligt, siden flere hundrede tusinde boligejere i december fik omlagt deres korte lån til en rente på 2,6 pct. hos realkreditten.

Faktisk er renten nu tæt på at ryge under den historiske bund, som blev nået i juni sidste år. Dengang kom de korte renter ned i nærheden af 2,0 pct. - det laveste der nogensinde er set herhjemme.

Dollarens fald
Også de lange 30-årige renter er faldet fra 5,45 pct. ved nytår til nu 5,31 pct. Dermed er også den lange rente tæt på at komme under bunden på 5,12 pct., der stammer fra juni sidste år.

»Det er dollarens fald, som trækker renten ned i hele Europa. Det sker fordi en lavere dollar svækker både vækst og inflation i Europa,« siger Sune Worm Mortensen, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Han tilføjer, at der fortsat er forventning om, at renten begynder at stige. Men hvornår det sker, ved ingen. Det afhænger af, om og hvornår det økonomiske opsving breder sig fra USA til Europa. Fortsætter rentefaldet, kan det måske igen føre til et fald i mindsterenten, som ellers steg til tre pct. ved nytår. Kommer det, vil de så populære to pct. obligationer igen kunne udstedes.

Nordea Bank sendte i går en ny konjunkturrapport på gaden, hvor også de konkluderer, at »alle synes enige om, at renterne skal op i 2004.«

»Men,« tilføjer de, »der er risiko for, at den sidelæns bevægelse fortsætter.«

Nordea mener, at den amerikanske centralbank muligvis vi venter længe, før de sætter renten op, og i Europa vil de ikke helt afvise, at Den Europæiske Centralbank (ECB) senere på året sænker sine renter for at bremse dollarens nedtur.

Så i bedste fald holder udviklingen året ud, så alle boligejere med flex- og rentetilpasningslån kan få lagt deres lån om til en endnu lavere rente end i dag.