Rentehop og KFX-regnskaber på dagsordenen

Der bliver noget at se til i den kommende uge, hvor USA ventes at hæve renten og det vil vælte ud med regnskaber fra store og små danske virksomheder.

Aktiekalender

Tirsdag klokken 20.15 i den kommende uge ventes USA at hæve sin korte rente fra 1,25 til 1,50 procent. Det bliver i givet fald det andet rentehop i denne omgang, efter renten blev sat op med tilsvarende 0,25 procentpoint 30. juni i år.

Alle venter, at renten stiger, så det får næppe den store indflydelse på aktier, obligationer eller valutakurser. Reaktionen kommer først, hvis den amerikanske centralbank Fed overrasker. Men umiddelbart er der udsigt til, at renten sættes op, og at Fed samtidig melder ud, at renten vil blive hævet stille og roligt i de kommende måneder.

Ellers vil den kommende uge også at byde på en stribe flotte - meget flotte - regnskaber fra flere af de danske børsnotedede selskaber. Flere steder går det så forrygende, at en opjustering af den ventede indtjening i hele 2004 er sandsynlig.

Det er tilfældet for transportgiganten DSV, der er blandt Nordens tre største, og som kørte 193 mio. kr. ind på driften i årets tre første måneder. Det var en kæmpeforbedring i forhold til året før. Aktiemarkedet havde kun ventet 170 mio. kroner, og det tyder på, at DSV har godt styr på omkostningerne. Administrerende direktør Kurt Larsen har da også ladet forstå, at en opjustering kan komme på tale.

Ekstraordinær gevinst
DSV-aktien er da også steget næsten 70 pct. over de seneste 12 måneder op til rekordkursen i nærheden af de 310, bl.a. fordi markedet venter en opjustering og nye opkøb af konkurrenter til rimelige priser.

Ind til videre er de officielle forventninger dog, at der kommer et resultat før skat på op mod 1,1 mia. kr. i hele 2004 - inklusive gevinsten på 565 mio. kr. ved afhændelsen af miljøaktiviteterne.

Solide vækstrater
Derefter er det en anden dansk aktieperle, som kommer med regnskab, nemlig verdens største producent af insulin: Novo Nordisk.

Den er steget 44 pct. i kurs over de sidste år og er blevet belønnet for både nye resultater med blødermidlet Novo Seven og et skifte i markedet til mere defensive aktier.

Novo Nordisk har leveret banebrydende resultater, som viser, at NovoSeven også har effekt mod hjerneblødninger. Dette fik Novo Nordisk til at forvente, at blødermidlet kan præstere vækstrater på over 10-15 pct. på kort sigt. Der findes ingen tilsvarende lægemidler på markedet, så behovet for et sådan lægemiddel er stort.

Næste uge byder også en stormfold af regnskaber fra mindre og mellemstore banker og sparekasser.

De små pengeinstitutter har medvind på snart sagt alle fronter, og skal man dømme efter de regnskaber fra første halvdel af 2004, der allerede er udsendt, er der udsigt til endnu en rekordsæson. Overskuddet før skat er vokset med 27 pct. i de udsendte regnskaber.

Det skyldes stigende aktivitet, mere udlån og også at tab og hensættelser fortsat ligger på et historisk lavt niveau. Regnskaberne fra bankerne kan derfor forudses at blive direkte prangende, og også her kan flere steder ventes opjusteringer.

Så der bliver meget at glæde sig over i næste uge - især hvis man er aktionær i en eller flere af de danske pengemaskiner, mens boligejere med korte lån måske omvendt vil modtage den ventede amerikanske renteforhøjelse med en vis nervøsitet.