Rengøringsgigant i navnestrid

Landsretten omstødte i går en dom fra Fogedrettens i en kamp om retten til navnet ”Jysk Rengøring”. Det blev ISS, der løb med sejren i sagen mod en lille rengøringsvirksomhed fra Ålborg.

Læs mere
Fold sammen
Landsretten valgte i går at omstøde Fogedrettens dom i en opslidende kamp om retten til navnet ”Jysk Rengøring”. En af verdens største virksomheder inden for rengøring, ISS, løb med sejren, mens det lille ålborgensiske rengøringsselskab, Jysk Rengøring, efter dagens afgørelse nu bliver tvunget til at skifte navn.

- Det har været en opslidende periode, hvor ISS har presset os hårdt. Fogedretten var ikke i tvivl om, at retten til navnet var vores, men Landsretten valgte desværre en afgørelse,  der gik i helt modsatte retning, siger Knud Erik Petersen, direktør i Jysk Rengøring.

Et sigende navn

Det hele startede for fem år siden, hvor Jysk Rengøring, der dengang bar navnet ”K.E. Erhvervsservice”, blev ringet op af et firma, som ville sælge rengøring til dem. Direktør og stifter af K.E. Erhvervsservice, Knud Erik Petersen, besluttede herefter at skifte navn til Jysk Rengøring, som blev godkendt i Erhvers- og Selskabsstyrelsen.

Direktøren havde i 2005 heller ingen problemer med at registrere virksomhedens logo i Patent- og Varemærkestyrelsen. Ligeledes var alle danske domæner, der havde noget med Jysk Rengøring at gøre, ledige og blev taget i brug uden problemer. Derfor kom det noget bag på Knud Erik Petersen, da ISS i juni 2008 forlangte selskabsnavnet slettet.

Mod Fogedrettens afgørelse

Jysk Rengøring blev for et år siden omdannet til aktieselskab og fik to tidligere ISS-topchefer ind i bestyrelsen. Det tiltrak opmærksomhed fra rengøringsgiganten. ISS havde i 2000 købt selskabet ”Jydsk Rengøring” og registreret dette som binavn – dog uden nogensinde at gøre brug af navnet.
ISS anlagde sag mod den lille ålborgensiske virksomhed for at få dem til at slette navnet – i første omgang forgæves. Fogedretten afgjorde nemlig i februar i år, at ISS havde været for passive, og dømte ikke alene samtlige 5 punkter i Jysk Rengørings favør, men pålagde ydermere ISS at betale erstatning til den jyske virksomhed. ISS ankede sagen, og i dag valgte Landsretten altså at omstøde dommen.

- Jeg stiller mig helt uforstående over for dommernes afgørelse. Det er ærgerligt, at det ofte handler om at være den største”, siger Knud Erik Petersen, der vil overveje grundigt, hvilket navn rengøringsvirksomheden skal bære i fremtiden.

- Derfor vil jeg nu oprette en Facebook gruppe, der måske kan hjælpe med at komme med idéer og samtidig støtte en mindre virksomhed mod en global gigant, siger Knud Erik Petersen.