Rekordstærk euro over for svag dollar

Prisen for euro nåede tirsdag morgen over 1,27 dollar for første gang i euroens levetid.

Den fælleseuropæiske valuta, euroens, tiltagende styrke over den svage amerikanske dollar har ført til løftede øjenbryn i 12 lande, hvor euroen er gangbar mønt. Ifølge den franske budgetminister, Alain Lambert, holder såvel finansministre som Den Europæiske Centralbank (ECB) øje med udviklingen på valutamarkedet, hvor prisen for euro tirsdag morgen nåede over 1,27 dollar for første gang i euroens levetid.

- De seneste meldinger fra finansministrene i eurozonen og fra ECB viser, at vi er på vagt. Voldsomme kursfluktuationer skader alle, sagde ministeren til den franske radiostation, Europe 1, skriver Bloomberg News.

En styrkelse af euroen over for dollaren gør de europæiske varer mindre konkurrencedygtige på det amerikanske marked, og det kan skade eksporten fra eurozonen, hvor den økonomiske vækst er yderst beskeden. Alain Lambert advarede dog mod at lade pessimismen få overtaget som følge af den styrkede euro. Lambert pegede på, at eksempelvis halvdelen af Frankrigs eksport sker til andre eurolande, og samtidig betyder en styrket euro lavere import- og energipriser, hvilket holder inflationen i skak. Fortsat lav inflation er en væsentlig forudsætning for et fortsat lavt renteniveau.

Tirsdag morgen ved 9.15-tiden handledes euro til 1,2710 dollar, efter at den ifølge Bloomberg News tidligere på dagen blev omsat til rekordhøje 1,2726 dollar. Mandag ved 19-tiden var kursen 1,2685 dollar.

Det er imidlertid ikke alene eurozonen, der kæmper mod den svækkede dollar. Ifølge valutahandlere intervenerede den japanske centralbank tirsdag ved 8-tiden med køb af dollar mod yen, da kursen nåede knap 106,10 yen pr. dollar - den laveste kurs i ca. tre år.

Den japanske økonomi er ligeledes kendetegnet ved manglende vækst, og den stærke yen gør livet surt for eksportørerne. Derfor har den japanske centralbank i flere omgange forsøgt at stoppe styrkelsen af yennen over for dollaren, men det er altså endnu ikke lykkedes. Alene sidste år intervenerede den japanske centralbank for 188 mia. dollar (1100 mia. kr. i valutamarkedet. For mindre end to år siden kostede dollar 135 yen.

Over for euroen nåede dollar det stærkeste niveau i oktober 2000, da der kun skulle knap 0,83 dollar til at købe en euro. Dengang kostede dollar godt 9 kr. mod en kurs tirsdag på 5,85 kr.

(RB-Børsen: Tlf: 33411148 Fax: 33937450 E-mail: redaktion@rb-borsen.dk)