Rekordoverskud hos Nokia

Finske Nokia melder om markant fremgang. Troen på bedre tider lurer, men ingen producenter tør endnu række armene helt i vejret og juble.

De ville sikkert gerne stille sig op og skrige af glæde, men IT- og mobilbranchen behersker sin begejstring over de voksende salgskurver, som firma på firma i disse dage melder ud.

Angsten for en ny IT-boble med tårnhøje forventninger lurer.

At branchen nu er på vej op, er dog svært at overse. Verdens største mobiltelefonproducent, finske Nokia, meldte i går ud med et overskud på 14,3 milliarder kroner i sidste kvartal, hvilket finnerne selv er svært tilfredse med. Koncernchef Jorma Ollila kaldte det direkte »et fantastisk år«, da han i går præsenterede regnskabet, som for hele 2003 rundede 40 milliarder kroner i overskud før skat.

Navnlig har julesalget været rigtigt godt, men også en fyringsrunde tidligt i 2003 pyntede på regnskabets bundlinie.

Udsigterne for i år er også optimistiske. Samlet set forventer Nokia at sælge mellem tre og syv procent mere af både mobiltelefoner og mobilnetværk her i begyndelsen af 2004.

Nokia sidder efter eget udsagn på 38 procent af mobilmarkedet på verdensplan og regner med at skulle ansætte flere i år i forventningen om, at mobilmarkedet over hele året vil vokse med godt ti procent. Årets første tre måneder skulle blive særligt gode.

Derimod har det været en hård tid for Nokias netværksafdeling, Nokia Networks, som ligger i skarp konkurrence med svenske Ericsson. Her dykkede Nokias salg 18 procent i årets sidste tre måneder, og koncernchef Jorma Ollila tror forsigtigt på et uforandret eller måske let voksende marked i år.

Større fortjeneste
Amerikanske Motorola, som er verdens næststørste mobiltelefonproducent, solgte også mere end forventet i fjerde kvartal af 2003. Mobilsalget gik dog tre procent ned sammenlignet med året før, fordi Motorola ikke kunne følge med efterspørgslen på de nye produkter og derfor leverede for sent. Det vil den nye topchef, Edward Zander, nu tage hånd om, og han forventer en fremgang på 20-25 procent i mobilenheden i første kvartal i år, samtidig med at indtjeningen pr. solgt mobiltelefon langsomt kravler opad.

Tyske Siemens præsterede også et bedre sidste kvartal, som ligger 24 procent over samme periode i 2002, og for et par dage siden meldte også Sony Ericsson om overskud for andet kvartal i træk. Det kun to år gamle Sony Ericsson har været mere end gode til at få fat i markedet for de nyere mobiltelefoner med kameraer og farveskærm.

Men også på markedet for virksomhedsrettede computerprogrammer går det bedre. Tyske SAP, der er Europas største softwarefirma og leverer økonomistyringssoftware, forventer en fremgang på ti procent i 2004.