Rekordbøde på vej til Microsoft

EUs italienske konkurrencekommissær Mario Monti ventes hverken at ryste på hænderne eller i stemmen, når han i dag giver meddelelsen om en rekordbøde på næsten en halv milliard euro (3,7 mia.kr.) til Microsoft.

BRUXELLES: Bøden er officielt ikke uddelt endnu, men i går summede det med forlydender i Bruxelles om, at EU-Kommissionen vil give den amerikanske software-gigant Microsoft historiens største bøde for overtrædelse af konkurrenceregler. Og det skabte også de første spidse kommentarer fra amerikansk side om, at Microsoft bliver behandlet uretfærdigt.

»Dette er endnu et eksempel på, hvordan EU forsøger at undergrave en velfungerende virksomhed og amerikansk industris interesser,« sagde den amerikanske senator Patty Murray, der er valgt i staten Washington, hvor Microsoft har sit hovedkvarter.

Hård kurs
Men EUs konkurrencekommissær Mario Monti ventes ikke at ryste på hverken hænderne eller i stemmen, når han på en pressekonference i dag giver meddelelsen om rekordbøden til Microsoft.

Ifølge kilder i EU-Kommissionen vil den blive på 497 mio. euro (ca. 3,7 mia.kr.), medmindre nogle af EU-kommissærerne på deres møde i dag begynder at få ondt af Microsoft. Og det er der ikke nogen antydning af, efter at Unionens medlemslande også klart har bakket Monti op i sin hårde kurs i sagen.

Den italienske konkurrencekommissær beskylder Microsoft for at forsøge at opnå en monopollignende stilling ved kun at ville sælge sit meget brugte Windows-program, hvis kunden også accepterer en medieafspiller med tilknytning til anden software fra Microsoft.

Dermed forsøger den amerikanske gigant reelt at holde andre firmaer ude fra markedet, mener Kommissionen, som forventes at ville kræve, at Microsoft også sælger en Windows-version uden medieafspilleren.

Denne sidste beslutning betragtes som langt mere alvorligt for Microsofts stilling end selve bøden på godt en halv milliard euro, idet Microsoft i forvejen menes at have et halvt hundrede milliarder dollar stående på bankbogen til øjeblikkelig brug. Dermed er EUs bøde kun peanuts for den amerikanske software-gigant.

Appel til Bush
Alligevel har Microsoft allerede gjort det klart, at man vil appellere Kommissionens afgørelse.

Flere amerikanske politikere bad i går præsident George W. Bush om at rejse Microsofts sag over for EU-Kommissionen på et topmøde mellem EU og USA i juni, men administrationen i Washington ventes at ville holde lav profil. For det første har de amerikanske konkurrencemyndigheder selv haft fat i Microsoft på grund af selskabets monopollignende stilling uden dog at gøre noget rigtigt seriøst ved sagen. Det endte i stedet sidste år med et forlig, der ikke rokkede væsentligt ved Microsofts markedsposition.

Monti stålsat
Og for det andet har Bush-administrationen allerede én gang måttet sande, at EUs konkurrencekommissær Monti ikke er nem at bide skeer med. På trods af amerikansk kritik og pres på flere af de store EU-landes hovedstæder valgte Monti i 2001 at holde fast ved beslutningen om at bremse fusionen af General Electric og Honeywell.