Rekord på rekord i bilernes verden

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boom i bilsalget

De Danske Bilimportører var ret så glade for ordet rekord, da de havde opgjort det samlede bilsalg i 2014. Det bliver i hvert fald brugt rigtigt mange gange i deres pressemeddelelse. I 2014 blev der nemlig solgt det højeste antal personbiler herhjemme nogen sinde. 188.921 blev der helt nøjagtigt solgt. Det er en stigning på 3,8 procent i forhold til 2013. Salget af varebiler steg med 18 procent i 2014.

Det smitter selvsagt af på branchen, der viser en samlet omsætningsstigning på ni procent. Fremgangen er meget bredt funderet. Ud af branchens 34 selskaber har de 28 haft stigende omsætning – heraf 17 stigninger over 10 procent.

Størst fremgang finder man hos ­Citroën. Her er det især den succesfulde lancering af to nye nøglemodeller, den nye C1 og C4 Cactus, der trak væksten.

Fremgang var der også hos forhandlerkæden Via Biler, der blandt andet sælger Toyota og Ford, samt hos Volvo. Men også luksusmærker som BMW og Mercedes-Benz har øget salget.

Det ser ud til, at leasingselskaberne har tabt pusten. Konkurrencen er hård blandt de mange aktører på det danske marked, hvor de største er LeasePlan, ALD Automotive og Nordania Leasing. Der er kommet flere til i løbet af de senere år, så teoretisk er der måske basis for en konsolidering. Leasede biler stod for 34 procent af alle nyregistreringer sidste år, hvilket er det højeste niveau siden 2011.

Interesseorganisationen Finans og Leasing estimerer, at der er 30.000 privatleasede biler på de danske veje samt 60.000 erhvervsleasede personbiler. Dertil kommer varevogne og lastbiler, hvoraf omkring 70 procent er leasede.

Nyt hierarki blandt lastvognsælgerne

Der blev i alt skruet danske nummerplader på 3.690 nye lastvogne i 2014. Det er 14,4 procent færre end i 2013. Alligevel øgede lastbilsælgerne herhjemme omsætningen. Dog lidt mindre end på salget af personbiler.

Der er sket et skifte i markedsandelene herhjemme. Volvo Trucks er for første gang siden 2005 rykket over 30 procent i markedsandel. Ærkerivalen Scanias markedsandel faldt derimod fra 26,2 til 17,7 procent i 201, og Scania måtte for første gang se sig overhalet af både MAN og Mercedes-Benz.

For tredje år i træk var der røde tal på bundlinjen i Pon Equipment, der sælger entreprenørmaskiner fra Caterpillar. Selskabet er en del af den hollandske Pon-koncern, der også har selskaber i Sverige, Norge, Finland og Grønland. Selskabet fik i foråret ny administrerende direktør, Annette Jacobsen, der kom fra Jungheinrich.

Stumper skal der til

Branchens bedste indtjening finder man hos Bent Jensen, der er ejer af ­­T. Hansen Gruppen. Kæden, der bl.a. sælger scootere, dæk, cykler, fyrværkeri og udstyr til biler, havde fremgang på 13 procent i omsætningen samt en fremgang på 54 procent i indtjeningen. T. Hansen Gruppen blev grundlagt i 1991. Det var i første omgang en postordrevirksomhed, men i årenes løb har det udviklet sig til en succes med 77 butikker over hele landet og en omsætning tæt på en milliard. Hovedsædet ligger i Middelfart, og firmaet omfatter også en webshop samt reservedelskæden Høyers Autodele.

Danmarks største importør og leverandør af autodele, FTZ Autodele & Værktøj, nærmer sig en omsætning på to mia. kr. I april 2014 blev Michael Juul Hansen ny administrerende direktør for selskabet.

Svenskejede Mekonomen, der sælger reservedele til den professionelle sektor, havde endnu et dårligt år i Danmark. Det fik selskabet til at lukke sine 28 forretninger, lagre og hovedkontoret i Odense. Mekonomen vil fremover fokusere på nethandel og franchiseværksteder.