Rekord i salg af computerspil

Spil til computere og konsoller sælger som aldrig før. I 2004 blev salget øget med 20 pct. i forhold til året 2003 og landede på 1,2 mia. kr. Og det er ikke kun børn og teenagere som bliver underholdt ved skærmen.

- Computerspil er ikke længere forbeholdt børn. Pc og spillekonsoller som Xbox og PlayStation2 er rykket fra drengeværelset til stuen og er blevet en naturlig del af danskernes underholdningsudvalg. I dag kan en familiefar sagtens bruge en aften på at spille HalfLife 2 i stedet for at se TV, og hele familien samles om livssimulatoren The Sims 2 eller syngespillet SingStar," fortæller Peter Weile, der er formand for Multimedieforeningen - sammenslutningen af spilproducenter og -distributører i Danmark.

Salget af spil har været støt stigende de senere år, men ventes at flade ud i 2005.

- Vi varmer op til næste generation af spil konsoller og i de år stagnerer salget typisk. Men vi venter vækst igen i 2006, siger Peter Weile.

Han fortæller, det specielt er i julehandlen, der er solgt rigtig mange spil. Og de største hits er familiespil og spil til voksne. Mest solgte titler er The Sims 2 og GTA Sankt Andreas.

Ældre spillere

Gennemsnitsalderen for computerspillere stiger hele tiden, og i dag er den gennemsnitlige bruger af interaktiv underholdning 23 år i Europa og 29 år i USA. Det stigende antal voksne spillere kan aflæses i salgstallene, hvor deciderede voksenspil som HalfLife 2, Halo 2 og Ghost Recon 2 har solgt i utrolige mængder.

I Danmark er der i 2004 udgivet et meget bredt udvalg af pc- og konsolspil inden for en række forskellige genrer. Mangfoldigheden har bl.a. medført, at et bredt udsnit af befolkningen har taget computerspil til sig.

Fx er 39 procent af computerspillerne iflg. Entertainment Software Association kvinder. I år har specielt The Sims 2, bevægelsesspillet EyeToy Play 2 og rejsespillet Backpacker vækket kvindernes interesse, og dermed gjort computerspillet til et underholdningsmedie for hele familien.

- Mange danske hjem vil i år opleve, at familien rykker sammen om computerspillene i juledagene. Hvor man før i tiden byggede LEGO med børnene og spillede brætspil vil pc''''en og spillekonsollen i højere grad danne rammen om familiens sociale samvær, udtaler Peter Weile, der forventer, at netop familiespil bliver et af de helt store indsatsområder for spilbranchen i 2005.

Peter Weile fortæller, at der udelukkende er et danskudviklet spil som sælger i større mængder. Det er Hitman3 fra IO Interactive.

- Dansk udviklede spil har ikke en stor andel af markedet. Men der er en masse nye danske titler undervejs.