Rekord hos Løven

2000 var et rekordår hos Løvens Kemiske fabrik, som fik et årsresultat før skat på 1.225 mio. kr., en stigning på 79 procent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en rekord i både omsætning og resultat kom Løvens Kemiske Fabrik A/S, Leo, nærmest brølende ind i 2001.

Den Ballerup-baserede medicinalvirksomhed, Danmarks 3. største, har opgjort resultatet af den primære drift til 1.002 mio. kr. mod 609 mio. kr. i 1999. Det er en forbedring på mere end 60 procent. Resultatet før skat viser en stigning på 79 procent, som i rede penge svarer til en fremgang på 539 mio. kr. til 1.225 mio. kr.

Fremgangen er hentet ud af en omsætning på 3.950 mio. kr., som er 184 mio. kr. højere end i 1999.

I følge Ernst Lunding, Leos administrerende direktør, skyldes den forbedrede indtjening i den 3.200 mand store medicinalvirksomhed en bedre udnyttelse af ressourcerne og kraftigt fokus på virksomhedens bedste produkter.

»Mens væksten i vores faste omkostninger indenfor Healthcare har været moderat, har vi opnået en salgsvækst i området på 11 procent, omend med en tilbagegang i Danmark på 3 procent,« forklarer administrerende direktør Ernst Lunding.

En del af selskabets salgsvækst skyldes psoreasismidlet Daivonex, der markedsføres af Bristol-Myers Squibb og blodfortyndingsmidlet Innohep, der markedsføres af Dupont Pharmaceuticals. I følge Ernst Lunding solgte bege godt på det amerikanske marked.

Ernst Lunding tvivler på, at Leo vil opleve samme vækst i 2001, som det var tilfældet i 2000.

Det skyldes blandt andet udgifter til udviklingen af selskabets pipeline, som rummer to lægemidler i fase 3, to i fase 2 og to midler som er på det prækliniske udviklingstrin.

»Vi fastholder et meget intensivt forsknings- & udviklingsprogram i 2001 med stigende omkostninger til følge. Derfor forventer vi kun en moderat vækst fra 2000 til 2001 i resultatet før skat,« siger han.

Direktøren tilføjer, at selskabets vækst er betinget af, at myndighederne ikke laver indgreb, der reducerer priser eller begrænser afsætningen af Leos produkter.

De øvrige forretningsområder udviser en tilbagegang i omsætningen på 18 pct. Dykket skyldes overvejende, at datterselskabet

Løven Petfood A/S i 1999 blev fusioneret med A/S Arovit Petfood og at Leo-koncernen i oktober 2000 solgte sin agrodivision til Trouw Nutrition Denmark A/S.