Rejselyst afløst af forsigtighed: Danskere tør ikke bestille ferien under sydens sol

Usikkerheden om Udenrigsministeriets rejserestriktioner og mulige krav om coronapas får rejselystne danskere til at afholde sig fra at booke en ferierejse. Alle venter på Udenrigsministeriets oplysninger om de kommende rejserestriktioner, lyder det fra Europas største rejsebureau, TUI.

Turister gør klar til at nyde påskesolen på stranden i Palma de Mallorca. De tyske myndigheder åbenede midt i marts for, at tyskere kunne rejse til Mallorca, hvor smitteforekomsten er forholdsvis lav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jaime Reina/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en snevejrsramt aprildag føles en sommerferie under sydens sol mere tillokkende end nogensinde. Langt de fleste rejselystne danskere tøver dog med at bestille rejsen, idet de fleste venter på den meddelelse om rejserestriktioner, som skal komme fra Udenrigsministeriet 20. april, lyder det fra Europas største rejsebureau, tysk-britiske TUI.

Hos store rejseselskaber som TUI og Spies er det muligt at booke ferierejser fra begyndelsen af maj. Første mulighed finder vi hos TUI. 6. maj kan man komme til Kreta og det ovenikøbet til nogle meget lave priser. Det er dog først fra 15. maj, som tilsyneladende er den åbningsdato, rejsebranchen i det stille forbereder sig på, og fremefter, at der for alvor er rejsemuligheder, fremgår det af selskabernes hjemmesider.

Her dukker hotel efter hotel i strandkanten på Rhodos og Mallorca op, og i de efterfølgende uger melder hoteller i Kroatien, Tyrkiet og Bulgarien sig på banen.

Når sommerferien begynder, er udvalget af rejser til de mest populære destinationer i Europa stort set på samme niveau som før coronapandemien.

Ifølge TUIs danske pressetalskvinde, Kiki Wiese, er der danskere, der bestiller sommerrejser lige nu, men det er ikke »tilnærmelsesvist på niveauet fra før coronapandemien«. Hun forventer ikke, at der for alvor kommer gang i salget af rejser, før Udenrigsministeriet oplyser, hvornår og hvordan rejsevejledningerne bliver lempet.

»Det hele står og falder med Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Hvis Udenrigsministeriet i løbet af næste uge siger, at såfremt alt fortsætter, som det gør nu, så åbner vi op 15. maj, og såfremt store sommerdestinationer som Grækenland og Spanien siger, at de vil tage imod nordiske rejsende med en negativ pcr-test, eller som er vaccinerede, så vil det sætte skub i noget,« siger Kiki Wiese.

Eksperter vil lade vaccinerede danskere rejse

Det er dog ikke alene Udenrigsministeriet, der afgør, om og hvornår danskerne kommer ud at rejse. Lige nu forhandler regeringen med Folketingets partier om betingelserne for at genåbne rejsebranchen.

Lørdag stod to eksperter frem i Danmarks Radio og opfordrede regeringen til at lade færdigvaccinerede rejse frit. Speciallæge og lektor ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse vurderede over for TV Avisen, at færdigvaccinerede har »meget lav risiko for at blive smittet, hvis man rejser ud«.

Venstre og De Konservative presser ifølge DR på for at få genåbnet grænserne for vaccinerede og testede, mens udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ikke vil love, at rejsevejledningen bliver ændret lige med det samme. Til DR siger han, at der arbejdes på at finde en løsning sammen med partierne i Folketinget.

Turister iført ansigtsmasker ankommer til Son Sant Joan-lufthavnen i Palma de Mallorca 1. april 2021 for at feje påske på øen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Enrique Calvo/Ritzau Scanpix.

Ud over at lægge en dansk plan for genåbningen af grænserne kræver en genstart af charterbranchen også, at myndighederne i Grækenland, Spanien, på Cypern og på de andre store rejsemål vil tage imod de danske rejsegæster. Her arbejder både Udenrigsministeriet og de store rejsebureauer ifølge Berlingskes oplysninger på at få aftaler på plads.

Tyskerne holdt påske på Mallorca

Når rejsebureauerne har en tro på, at danskerne vil kaste sig ud i at købe rejser, så snart rejsevejledningen lempes, hænger det formentlig sammen med erfaringerne fra Tyskland. Her tillod man midt i marts rejser til Mallorca, fordi smittetallet på den spanske ferieø var faldet til et godt stykke under 50 tilfælde per 100.000 indbyggere, som er den tyske grænse. Dette fik tyskere til at bestille rejser til Mallorca i stor stil. Selvom regeringen efterfølgende opfordrede de rejseglade tyskere til at blive hjemme, rejste flere tusinde tyskere alligevel til Mallorca i påsken.

Mallorca har i øjeblikket et smittetal på godt 28 per 100.000 indbyggere og god kontrol med pandemien. Øens store turistbranche er hårdt ramt af coronapandemien, og antallet af udenlandske turister, der besøgte landet, faldt ifølge nyhedsmediet Majorca Daily Bulletin med 80 procent sidste år. Antallet af udlændinge på Mallorca er ikke set lavere siden 1969. Samtidig lider øen under, at der er indført internt rejseforbud mellem regionerne i Spanien.

1. april i år landede det ene fly efter det andet på Mallorca med tyske turister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Enrique Calvo/Ritzau Scanpix.

Lille depositum skal lokke danskere til at købe rejse

I mellemtiden prøver TUI at lokke flere danskere til at bestille en rejse ved at sænke kravet til depositum markant. Lige nu kræver selskabet et depositum på under 4.000 kroner for en rejse i sommerferien. Det sker for at få rejselystne til at booke, så selskabet kan få en indikation af, hvor de vil rejse hen, og få booket fly.

»Vi vil gerne sikre os, at vi har et flyprogram og hoteller klar, når Europa genåbner. Der er jo ekstremt mange ting, der skal gå op i en højere enhed, når man skal genåbne rejsebranchen i forhold til fly, hoteller og personale, og det tager noget tid at få stablet på benene. Hele branchen håber på, at det lykkes til sommer i EU i hvert fald,« siger Kiki Wiese og fortsætter:

»Ved at kræve et mindre depositum håber vi, at folk får lyst til at bestille. Samtidig er de sikre på at få pengene tilbage, hvis Udenrigsministeriet lukker for rejsemulighederne.«

»Det er klart, at pandemien har gjort noget ved landene«

Kiki Wiese lægger ikke skjul på, at danskere, der skal ud at rejse til sommer, må forberede sig på, at alt ikke er, som det var, før coronapandemien ramte, på de populære rejsedestinationer.

»Det er klart, at coronapandemien har gjort noget ved de pågældende lande, i forhold til hvem der har klaret den, og hvem der ikke har. Desværre. Så man vil nok opleve, at alt ikke er, som det plejer, i forhold til hvor mange restauranter der er åbne,« siger Kiki Wiese.

Playa de Palma i Palma de Mallorca har fået en nyt indslag på strandpromenaden, et coronatestcenter, hvor turister står i kø for at bliver coronatestet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Enrique Calvo/Ritzau Scanpix.

Ligesom de danske ferierejsende er også mange lokale restauratører, butiksejere og hotelejere afventende og beslutter sig først endeligt for at genåbne senere på foråret eller i begyndelsen af sommeren, forklarer Kiki Wiese.

Risiko for at skulle flytte hotel

Det betyder, at danskere, der booker hotel allerede nu, skal være forberedt på, at der er en risiko for, at man bliver nødt til at skifte hotel – især hvis man har booket et af de små, familieejede hoteller.

29. marts i år var der god plads på stranden i Palma de Mallorca. Foto by JAIME REINA / AFP / Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JAIME REINA.

Mens sommersæsonen 2021 altså fortsat er usikker for rejsebranchen, ser det bedre ud for vinterrejserne 2021-2022. I hvert fald hos TUI.

Overordnet set er rejsebranchen dog fortsat meget hårdt ramt af konsekvenserne af coronapandemien. Så sent som fredag i sidste uge annoncerede TUI, der har hovedkontor i Hannover i Tyskland, men er noteret på børsen i London, et udbud af såkaldte konvertible obligationer for 350 millioner euro med mulighed for at øge udbuddet til 400 millioner euro.

Målet var ifølge en børsmeddelelse at skaffe mere likviditet, fordi coronapandemien fortsat er en trussel for den europæiske rejsebranche. Investorerne tog dog ikke positivt imod nyheden. Selskabets aktiekurs faldt fredag formiddag med knap seks procent, for dog at rette sig i løbet af eftermiddagen og lukke med et fald på to procent

I sidste måned skar TUI-koncernen yderligere ned på sin kapacitet til sommer på grund af coronapandemien. Nu forbereder koncernen sig ifølge Bloomberg på, at aktiviteten bliver på 75 procent af 2019-kapaciteten fra maj og fremefter. Indtil da budgetterede koncernen med en kapacitet på 80 procent af aktiviteten i 2019.

Modsat i Danmark er det muligt at spise og drikke en kold øl på en restaurant på Mallorca, såfremt restauranten har åbnet for sæsonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jaime Reina/Ritzau Scanpix.