Rejsegigant spår flydød

Danmark er for lille til den nuværende række af lavprisselskaber, og derfor må mindst et af dem lade livet, forudser Star Tour, Danmarks største rejseudbyder.

Læs mere
Fold sammen
Danmarks største rejseudbyder forudser en snarlig lukning eller et salg af et eller flere af de danske lavprisselskaber.

Der er ganske enkelt for mange flyselskaber med fokus på lavpris i forhold til antallet af rejsende, mener salgsdirektør i Star Tour, Stig Elling.

»Danmark er for lille til lavpris i det omfang, vi ser det i dag. Det kræver bare et hurtigt blik i deres regnskaber. Der er simpelthen ikke plads til tre store operatører som SAS, Snowflake, Sterling og Maersk Air, og derfor må i hvert fald én af dem forsvinde via en lukning eller et salg,« siger han.

Lavprisselskabet Sterling har i de sidste fire årsregnskaber leveret et samlet underskud på over 220 mio. kr. Samtidig går forventningerne til selskabets resultat i år på et underskud på helt op imod 100 mio. kr.

Ligeledes skrantende Maersk Air har netop fået tilført et kapitalindskud på 400 mio. kr. A.P. Møller - Mærsk, hvilket bringer moderkoncernens samlede bidrag over de seneste to år op på 1,1 mia. kr.

Gennem forhandlinger med alle selskaber om flyvninger af Star Tours 170.000 chartergæster har Stig Elling et indgående kendskab til de danske lavprisselskaber.

Star Tour har for nylig ændret sin fordeling blandt flyselskaberne, så Maersk Air i sommeren 2005 flyver med 65 pct. af Star Tours gæster, SAS med 30 pct. og Sterling med fem pct.

Udvider markedet
Stig Elling afviser, at lavprisselskabernes entre har frarøvet charterbureauerne væsentlige markedsandele. Det handler i stedet for om, at selskaberne har udvidet markedet.

»Lavprisselskaberne får groft sagt de gæster, der for rejsebureauerne ikke er attraktive. På vores tidligere stærke ruter til Malaga og Nice har de ganske vist taget en del af vores mest prisfokuserede kunder. Det er dem, som først får lyst til at rejse, når prisen hedder 495 kroner, og dem kan hverken vi eller lavprisselskaberne tjene penge på,« siger han.

Til gengæld kan rejsebureauerne udnytte lavprisselskabernes eksistens ved at købe pladser på ruter, som bureauerne ikke selv opererer på.