Regnskabsaflæggelser resulterede i kursfald

William Demant, NKT Holding og Pharmexa måtte alle ned i kurs efter at have præsenteret deres respektive årsregnskaber. KFX-indekset dykkede ligeledes og fulgte derved den europæiske tendens.

Onsdagens tre årsregnskaber fra børsnoterede selskaber blev alle modtaget med kursdyk.

NKT Holding var dagens første regnskabsaflægger og blev prompte straffet med et kursfald efter en ellers positiv begyndelse på dagen. Koncernen kunne ellers præsentere et overskud på 85 mio. kr., hvilket var fem mio. kr. mere end forudsagt af ledelsen og væsentligt bedre end sidste års underskud på knap 700 mio. kr.

Resultatet blev skabt på baggrund af en omsætning på 5,8 mia. kr.

NKT-aktien endte dagens handel 4,9 pct. nede i kurs 125,5, men har stadig et plus på et par pct. for ugen som helhed.

En anelse mindre skidt gik det for William Demant Holding, som måtte 4,5 pct. ned til kurs 201. Tilbagegangen for William Demant kom dog ligeledes efter pæne stigninger i dagene forinden. Høreapparatproducenten kunne præsentere et overskud på 618 mio. kr. på baggrund af en omsætning på 3,9 mia. kr. Både resultatet og prognosen for 2004 blev efterfølgende af analytikere betegnet lavere end ventet.

Pharmexa faldt 2,4 pct. og blev overført til Fondsbørsens observationsliste, da selskabet som den sidste af de tre offentliggjorde sit årsregnskab. Årsagen til overførslen er en revisionsanmærkning i regnskabet vedr. antagelsen om »going concern« (fortsat drift), da selskabet har lavvande i pengekassen. Ved udgangen af året havde selskabet 50 mio. kr. tilbage i likvider, men ledelsen forventer, at en kapitalrejsning kan påbegyndes i løbet af få uger. Selve regnskabet viste et underskud på 109 mio. kr.

Det var dog ikke kun de tre regnskabsaktuelle selskaber, der oplevede tilbagegang. KFX-indekset over de 20 mest omsatte aktier faldt således 0,7 pct. til kurs 278,44, da 14 af medlemmerne måtte ned i kurs. Derved fulgte det danske hovedindeks, der tirsdag lukkede i det højeste niveau siden september 2001, onsdagens generelle tendens på børserne i Europa.

Carlsberg var efter William Demant dagens næstmest faldende aktie i KFX-regi, efter at belgiske Interbrew og brasilianske AmBev bekræftede deres planer om at fusionere. Det danske bryggeri faldt 3,7 pct. til kurs 289,5.

Blandt sidepapirerne var Dansk Kapitalanlæg i fokus med en stigning på 7,1 pct., efter at Dagbladet Børsen skrev, at investeringsselskabet kan få en kæmpegevinst ved en amerikansk børsnotering af et biotekselskab, som Dansk Kapitalanlæg ejer 7,6 pct. af. Kursstigningen sendte aktien op i kurs 330, der er det højeste niveau siden august 2002.

Fodboldklubben Brøndby IF fortsatte kursfremgangen med et plus på 0,9 pct. inden aftenens kamp i Barcelona.