Regeringen omsider klar med terrorindsats på IT-området

Regeringens terrorbekæmpelse på IT-området lanceres nu efter terrorangrebet i Spanien. Inden for en uge sendes terrorpakkens krav til overvågning af telenettet i høring. Men der kan gå mange måneder, før den træder i kraft.

Regeringen omsider klar med terrorindsats på IT-området - 1
Vicedirektør Jane Eis Larsen hos IT-Brancheforeningen glæder sig over, at der nu endelig kommer information. »Det afgørende bliver, hovrdan man vil overvåge internet-trafik,« siger hun.<br> Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Efter mere end to års arbejde er regeringen endelig klar med en indsats for at bekæmpe terrorgrupper ved at overvåge deres kommunikation på nettet, på mobil- og fastnettelefoner. Det er meldingen fra Justitsministeriet, her knap en uge efter at Europa blev ramt af det første store terrorangreb, som skete i Madrid i Spanien.

Bekendtgørelsen for, hvordan danske IT-systemer skal overvåges sendes i høring inden for en uge, siger kontorchef Lennart Lindblom i politikontoret i justitsministeriet.

Men dermed kan politiet ikke gøre sig håb om snart at kunne bruge de nye muligheder. For efter høringen skal teleselskaberne først indrette sig efter de skærpede regler og indkøbe udstyr til lagring af data.

»Øvelsen har været at finde en løsning, der både tilgodeser politiets efterforskning og samtidig sikrer, at danskerne ikke registreres mere end nødvendigt,« siger Lindblom.

Han kan godt se, at når bekendtgørelsen nu skal i høring, og teleselskaberne først skal indrette deres systemer til de nye krav, så er der gået lang tid siden 11. september-angrebet i 2001. Så vi skrive 2005, før beredskabet er klar.

»Men der findes ikke lignende bekendtgørelser andre steder,« siger Lindblom og tilføjer, at arbejdet har været en svær balancegang mellem jura og teknik.

Så i dag er ingen danske internet- og teleselskaber begyndt den overvågning af eksempelvis internet-trafik.

»Bekendtgørelsen skal fortælle os, hvad vi som selskab skal gøre for at føre terrorpakkens krav ud i livet,« siger Jens Hauge, vicedirektør i TDC, landets største teleselskab.

Opklaringen af terrorgruppers aktivitet har vist sig at handle meget om overvågning af IT-systemer. I en konkret sag, der tog fart i april 2002, optrævlede vestlige efterretningstjenester en al-Qaeda terrorcelle ved at kortlægge deres brug af mobiltelefoner. Terroristerne troede, de var anonyme ved at bruge ikke registrerede SIM-kort til mobiltelefonerne fra et schweizisk firma, men myndighederne kunne ved hjælp af interne data fra mobilselskaberne finde frem til gruppen.

I følge New York Times var det det største gennembrud i optrævlingen af al-Qaeda siden 11. september. I Danmark kræver terrorpakken, at de danske tele- og internet-selskaber på samme måde skal deltage aktivt i bekæmpelsen af terror ved at logge data om deres kunders brug af telefoni og internet i et år. Gennem dommerkendelser skal politiet dermed kunne kortlægge nettrafik for at finde kommunikation mellem evt. terrorgrupper.

Hos IT-Brancheforeningen har vicedirektør Jane Eis Larsen repræsenteret telebranchen samlet over for justits- og videnskabsministeriet, og hun har flere gange rykket for information om, hvad telebranchen skal foretage sig i forbindelse med terrorbekæmpelse.

»Det er positivt at den nu kommer. Så skal vi i arbejdstøjet. Men det bliver en omfattende proces at overføre den til praksis blandt teleselskaberne, og det er ikke urealistisk at vi når frem i 2005, før vi er på plads,« siger hun.

Jane Eis Larsen siger videre, at det afgørende bliver, hvordan man vil overvåge internet-trafik.

»Mig bekendt har ingen selskaber i dag en logning af maildata,« siger Jane Eis Larsen.

En række teleselskaber har beklaget sig over, at det har taget lang tid at få at vide, hvad terrorpakken ville betyde for dem. En af grundene er, at telebranchen formentlig selv skal betale for at leve op til pakkens skærpede krav.