Regeringen kræver lave lønstigninger

Når dollaren falder, må lønningerne holdes nede, mener Finansministeriet. Det afviser Dansk Metal.

Netop som overenskomstforhandlingerne skal til at gå i gang, sender regeringen en kraftig opfordring til arbejdsmarkedets parter om at holde igen med lønstigningerne. Ellers vil det koste arbejdspladser, mener den.

»De højere danske lønstigninger er hidtil i vidt omfang blevet opvejet af relativt stor vækst i produktiviteten. Men det aktuelle fald i dollarkursen gør det særlig vigtigt at undgå høje danske lønstigninger af hensyn til mulighederne for fremgang i beskæftigelsen,« står der i en gennemgang af dansk økonomi, som Finansministeriet sendte på gaden i går.

Det argument gør dog ikke noget større indtryk på Thorkild E. Jensen, der er formand for Dansk Metal og topforhandler for lønmodtagerne i industrien.

»Bland jer udenom«
»Det er klart, at det er vigtigt for os, at der er arbejdspladser, som vores medlemmer kan arbejde på. Men vi kan jo ikke lade overenskomsterne svinge sammen med dollarkursen. Skulle vi så have haft ekstra meget i de år, hvor dollarkursen var rigtig god?« siger Thorkild E. Jensen, der desuden mener, at regeringen skal blande sig uden om forhandlingerne.

I den nye gennemgang argumenterer regeringen for, at bortset fra lønstigningerne står det rigtig godt til med dansk økonomi.

»Der har været en række myter fremme om, at der ikke er styr på dansk økonomi. Det er heldigvis kun myter,« skriver Finansministeriet.

Regeringen mener fortsat, at arbejdsløshedskurven vil knække i år, og at den har gjort alt, hvad der er forsvarligt, for at skaffe flere job. Desuden peger den på, at Danmark fortsat har solidt overskud på de offentlige finanser og på betalingsbalancen.