Regeringen gør klar til markant ændring for bilerne i byerne: Forbrændingsmotorer ingen adgang

Regeringen og støttepartierne fremlægger senere på ugen et nyt udspil, som blandt andet skal gøre det muligt at indføre »nulemissionszoner« i byerne, så køretøjer med forbrændingsmotor ikke har adgang.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har endnu ikke den endelige model klar, men fremlægger senere på ugen et udspil til at indføre »nulemissionszoner« og skærpede miljøzoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og dens støttepartier varsler nu et nyt udspil på transportområdet, som skal sikre renere luft i byerne. Det skriver Politiken.

Miljøminister Lea Wermelin (S) fremlægger senere på ugen et egentligt udspil, men allerede nu er hun og regeringen enige med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten om at gøre det muligt at indføre såkaldte »nulemissionszoner« i byerne, som vil betyde, at der ikke længere er adgang for køretøjer med forbrændingsmotorer, men derimod kun el- og brintkøretøjer.

Samtidig er det ønsket, at de største byer skal kunne skærpe kravene til miljøzoner, som blandt andet kan få den konsekvens, at det bliver slut med dieselbiler i miljøzonerne.

Der er ikke tale om en egentlig model for, hvordan disse nulemissionszoner kommer til at fungere, da forslaget fokuserer på at sikre den lovhjemmel, det i første omgang kræver. Lea Wermelin understreger dog, at man vil lede efter en model, hvor både dem med bolig og virksomhed i en nulemissionszone fortsat kan benytte bilen.

»Den konkrete model for, hvordan vi kommer til at gøre det, skal vi drøfte med de andre partier. Det har været et ønske fra støttepartierne og flere kommuner at få den her mulighed, og vi skal først sikre, at der bliver en reel lovhjemmel til det,« siger Lea Wermelin til Politiken.