Regeringen freder gulplade-biler

Afgifter. De gule plader bliver på bilerne. Det slår regeringspartierne fast efter, at økonom Svend Hylleberg foreslår at afskaffe ordningen helt.

Erhvervslivet har behov for at kunne køre i biler med gule plader. Det er der bred enighed om i både Venstre og Konservative.

- Vi skal overhovedet ikke afskaffe guldpladebilerne. Der er ingen grund til at fjerne en udmærket ordning på grund af, at der er misbrug i nogle hjørner af den, siger de konservatives skattepoitiske ordfører Jakob Axel Nielsen.

Ifølge professor i økonomi ved Århus Universitet Sven Hylleberg er der ellers absolut intet grundlag for at beholde biler med gule plader. Han mener, at argumenter med øget trafiksikkerhed og miljøbelastning på det seneste vist sig uholdbare, og i en kronik i Berlingskes Business i dag slår han til lyd for helt at afskaffe gulpladebiler.

Sven Hylleberg mener, at de seneste tal, viser at traffiksikkerheden kun gælder, de personer, der opholder sig i bilerne. Og hensynet til miljøet, falder på, at de høje danske afgifter har medført en dansk bilpark, der primært består af gamle benzinslugere.

Det eneste argument, der står tilbage, er ifølge Sven Hylleberg støtten til erhvervslivet. Han mener dog, at det kunne opfyldes via afskrivningsreglerne.

De konservatives skatteordfører, Jakob Axel Nielsen, vil ikke afvise, at der på langt sigt er mulighed for andre ordninger, men han slår fast, at det på nuværende tidspunkt ikke ligger i de politiske kort.

- Så længe vi har de høje afgifter, skal vi have en ordning, der sikrer erhvervslivet. Det gør vi med guldpladebilerne, siger han.

Den holdning deler Ventres skattepolitiske ordfører, Kim Andersen. Erhvervslivet har brug for gule plader, og desuden har han svært ved at forestille sig en ordning baseret på afskrivning.

- Skulle billigere biler sikres via afskrivningsreglerne, vil det umiddelbart blive vanskeligt for virksomheder, der ikke har så meget, at trække fra. For eksempel nystartede erhvervsvirksomheder, siger venstres skattepolitiske ordfører Kim Andersen.