Regering fastholder lyse udsigter

Finansministeret tror fortsat på et hurtigere og større fald i ledigheden end andre økonomer. Der er dog enighed om, at faldet kommer.

Siden regeringen kom med sit finanslovsforslag i august, har dansk økonomi indkasseret solide øretæver i form af høj oliepris og faldende dollarkurs. Alligevel fastholder regeringen sit optimistiske syn på de kommende års udvikling i en opdateret prognose, der udkom i går.

Den økonomiske vækst bliver 2,4 procent både i 2004 og 2005, mener Finansministeriets økonomer. Det er nok til, at ledigheden falder med 20.000 personer til næste år. Ved udgangen af 2006 vil der være så få arbejdsløse, at der kan opstå mangel på arbejdskraft.

»Væksten tegner robust, og udviklingen på arbejdsmarkedet går i den rigtige retning,« fastslår finansminister Thor Pedersen (V).

Ifølge den nye økonomiske redegørelse bliver de negative effekter af valutakurser og oliepris opvejet af en uventet høj vækst i verdensøkonomien, af rentefald og af højt forbrug i Danmark.

Blandt økonomer er der udbredt enighed om, at vi står over for et fald i ledigheden. Det viser alle de prognoser, der er udkommet den seneste måned.

Regeringen venter dog et væsentligt større fald i ledigheden i 2005 end både OECD, bankøkonomer, vismænd, LO og Dansk Industri. Det skyldes blandt andet, at Finansministeriet - modsat de fleste andre - ikke regner med, at der kommer særlig mange flere ud på arbejdsmarkedet.

»Man kan diskutere, hvor hurtigt det kommer til at gå. Men forskellene er altså i petitesseafdelingen. Når man tager i betragtning, hvor stor usikkerhed der er om den slags prognoser, synes jeg faktisk, de er overraskende enslydende,« siger chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank.

»Regeringens prognose er stort set i overensstemmelse med Nordeas syn på den økonomiske udvikling,« samtykker senioranalytiker Jes Asmussen.

Men LOs cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen er uenig.

»Det lyder lidt for godt. Det må skyldes, at de regner med en væsentlig større effekt af skattelettelserne, end vi gør. Jeg tror, at privatforbruget især er vokset på grund af de nye lånetyper og den lave inflation. Og de effekter ebber jo ud til næste år,« siger han.

Jan Kæraa Rasmussen tvivler desuden på, at øget salg af for eksempel biler virkelig kan skabe job i stort omfang i Danmark. Ifølge LOs prognose falder ledigheden med cirka 8.000 personer i 2005.

Samtlige prognosemagere - inklusive regeringen - advarer dog om, at et fortsat fald i dollarkursen eller andre problemer i verdensøkonomien kan vende op og ned på de lyse udsigter for Danmark.lol@berlingske.dk

mbh@berlingske.dk