Reform reducerer ikke behov for jysk-fynsk samarbejde

Læs mere
Fold sammen
Det jysk-fynske erhvervssamarbejde skal fortsætte trods strukturreformen. Der vil nemlig stadig være et stort behov for en stærk vækstdynamo i det jysk-fynske efter 2007, hvor amterne nedlægges til fordel for større regioner, og hvor stribevis af kommuner lægges sammen til større enheder.

Sådan lyder udmeldingen fra medlemmerne af den politiske styregruppe bag det jysk-fynske erhvervssamarbejde.

- Behovet og grundlaget for samarbejde vil på ingen måde forsvinde, selv om danmarkskortet ændres. Jylland-Fyn vil også fremover være i stærk konkurrence med andre regioner som Øresundsregionen, Hamborg og Göteborg-området, og det handler om at stå sammen og stå stærkt. Alternativt ender vi i samme grøft med markant skævvridning mellem Øst- og Vestdanmark, som før det jysk-fynske erhvervssamarbejde blev etableret, fremhæver formanden for det jysk-fynske erhvervssamarbejde, amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen (S) fra Århus Amt.

Samme holdning deler Skanderborgs borgmester Aleksander Aagaard (V), der er formand for kommuneforeningen i Århus Amt.

- Der vil i fremtiden stadig være tale om en øst-vest-balance, hvor det er afgørende, at Jylland-Fyn står sammen om at styrke sine fælles interesser. Globaliseringen stiller os også over for enorme udfordringer, så det er helt nødvendigt, at vi i det jysk-fynske bliver ved med at være på forkant med udviklingen. Helt sikkert er det, at tingene ikke kommer til os af sig selv udefra, pointerer Aleksander Aagaard.

Han påpeger, at det jysk-fynske erhvervssamarbejde skal bygge videre på de erfaringer og succeser, som er høstet siden starten i 1998. Der skal ifølge Aleksander Aagaard især være fokus på uddannelse og innovation.

Borgmester Leif Skov (S), Børkop Kommune, er formand for kommuneforeningen i Vejle Amt. Han vurderer, at der bliver endnu større behov for det jysk-fynske erhvervssamarbejde fremover.

- Med de større kommuner og større regioner, som følger af strukturreformen, bliver der endnu mere vægt bag det jysk-fynske erhvervssamarbejde, og det skal vi forstå at udnytte. Vi skal hver især kende vores styrker og så udnytte potentialerne i fællesskab. Det er ikke nok, at den enkelte kommune og region alene satser på erhvervsudvikling og vækst - der skal større enheder til. Dybest set handler det om at sikre velfærden fremover. Det kan vi kun, hvis vi forstår at gribe bolden og udnytte mulighederne. Ellers ryger de jysk-fynske amter og kommuner bagud i konkurrencen, siger Leif Skov.

Han ser gode muligheder for at opnå flere og positive resultater ved at støtte projekter med deltagelse af både offentlige og private aktører - oftest private virksomheder samt offentlige uddannelses- og forskningsinstitutioner. er