Redningsplan for økonomisk kuldsejlet Venezuela kan koste 190 milliarder kroner om året

Venezuela lider katastrofalt rent økonomisk og IMF gør klar til en redningsplan, der kan komme til at koste 190 mia. kr. årligt. Den kan blive dyrere og mere kompleks end IMFs involvering i den græske økonomi.

IMF regner på, hvad det vil koste at redde Venezuela fra økonomisk kollaps. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver en økonomisk udskrivning af de helt store.

Den Internationale valutafond, IMF, er i gang med at forberede en redning af Venezuelas skrantende økonomi. En redningsplanen, der ser ud til at kunne koste 30 mia. dollars om året.

Det svarer til næsten 190 mia. kr., og er en af de hidtil største økonomiske redningsplaner IMF har været involveret i. Samtidig kræver redningsplanen, at der bliver sat gang i en af de meste komplicerede og største rekonstruktioner af statsobligationer, som IMF har været indblandet i.

Det skriver Financial Times.

Officielt har IMF ikke haft kontakt med Venezuela siden 2007, men i de senere måneder har personale fra Valutafonden regnet på forskellige muligheder for at kunne redde Venezuela. Planerne kan potentielt være dyrere og politisk mere komplekse end IMFs meget kritiserede involvering i den græske økonomi.

»Markedet skal være forberedt på det. Det kan blive som når Argentina møder Grækenland,« siger Douglas Rediker, der er en tidligere repræsentant for USA i IMF.

En kraftig lavkonjunktur i Venezuela har skåret økonomien ned med en tredjedel og har givet en inflation, som ifølge IMF er på mere end 1.000 procent. Mangel på fremmed valuta har fået importen til at dykke med 80 pct. over de seneste fem år. Og landet er så trængt, at der er mangel på fødevarer og medicin.

»Som andre er vi meget bekymrede over den dramatiske og humanitære situation i Venezuela. Som en del af vores mandat indsamler vi information og overvåger vi situationen nøje. Herunder en overvågning af, hvilken betydning krisen har på nabolandene,« siger en talsmand fra IMF.