Redningen af TV 2s økonomi i hårdknude

Den økonomiske redning af TV 2 efter EU-sagen om ulovlig statsstøtte er strandet. I juni hed det: »Om to-tre uger er sagen på plads«. Nu siger Kulturministeriet igen »et par uger« og oveni, at salget af TV 2 udskydes.

Læs mere
Fold sammen
Den økonomiske redning af TV 2, som kulturminister Brian Mikkelsen tidligere har sagt ville være på plads inden august, er strandet.

Forhandlingerne mellem Kulturministeriet og EU-Kommissionen om rekapitaliseringen af TV 2 oven på EU-sagen om ulovlig statsstøtte er nemlig endt i et vadested, hvor der hele tiden stilles nye spørgsmål.

»Sagen står, hvor den stod før sommerferien. Forhandlingerne er uafsluttede. EU-Kommissionen bliver ved med at sende spørgsmål,« siger Jesper Hermansen, afdelingschef i Kulturministeriet, der med august som feriemånd i EU venter en yderligere forlængelse.

Konkret er sagen en udløber af, at TV 2 i maj blev pålagt af EU-Kommissionen at betale 628 mio. kr. plus renter tilbage til den danske stat som følge af ulovlig statsstøtte i årene 1995-2002.

Efterfølgende anmodede den danske stat så om lov til at rekapitalisere TV 2 - altså sende nogle af pengene tilbage igen til TV 2, så stationen ikke pludslig skulle gå konkurs. Og lige netop den »detalje« var tænkt afklaret hurtigt, så Kulturministeriet dernæst kunne få sat salget af TV 2 igang i løbet af sommeren.

Dato overskredet
Tilbage i juni erklærede kulturminister Brian Mikkelsen (K) således på et møde med medieordførerne, heriblandt Poul Nødgaard fra Dansk Folkeparti, at rekapitaliseringen af TV 2 ville være på plads »i løbet af to-tre uger«.

Men sådan gik det ikke. Den dato er nu forlængst overskredet, og i weekenden gik EU-Kommissionen så på sommerferie - uden en afklaring.

»Det betyder, at der går i hvert fald et par uger endnu,« siger Jesper Hermansen.

I Bruxelles oplyser centrale kilder over for Berlingske Tidende, at man i øvrigt næppe skal regne med nogen afklaring i august.

»Vi vender tilbage i slutningen af august. Og der bliver ikke nogen afklaring inden da,« hedder det.

Samtidig siger kilder i EU, at de ikke forstår, hvorfor Kulturministeriet ikke blot sætter TV 2 til salg.

Men hertil lyder svaret fra dansk side:

»Det er dem, der har bremset forhandlingerne. Vi føler ikke, vi skylder noget,« siger Jesper Hermansen og tilføjer:

»Den manglende afklaring betyder, at så længe vi ikke har en forståelse for, hvilke principper vi kan rekapitalisere efter, er det svært at se, at vi kan komme igang med selve salgsproccesen,« fastslår Jesper Hermansen.

Lussing til TV 2
Han oplyser, at diskussionen ikke går på, hvorvidt den danske stat må rekapitalisere, men mere konstruktionen, og hvor meget TV 2 kan regne med at få igen i anden omgang.

En ting er dog sikkert: TV 2 slipper ikke for en økonomisk lussing som følge af de syv år med ulovlig statsstøtte.

»TV 2 kan ikke forvente at få alle penge retur. Det bliver ikke resultatet af forhandlingerne,« siger afdelingschef Jesper Hermansen, der ikke vil ind i spekulationer om, hvorvidt TV 2 må nøjes med halvdelen eller mindre endnu.

Han bekræfter til gengæld, at EU-Kommissionens afgørelse om ulovlig statssttøtte vil blive indbragt for EF-Domstolen, hvor der er deadline i morgen den 4. august.