Rederiers valutaindsejling styrtdykker

Krisen rammer danske rederiers valutaindsejling. Den ventes at blive på 160 milliarder kroner i år mod 192 milliarder kroner sidste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale økonomiske krise gør, at færre varer og mindre brændstof skal fragtes rundt i verden. Krisen sætter sine spor hos de danske rederier, der venter et styrtdyk i valutaindsejlingen.

Vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen regner med, at valutaindsejlingen i år ikke bliver på mere end 160 milliarder kroner - det er 32 milliarder kroner mindre end sidste år, hvor rederierne satte rekord med en valutaindsejling på 192 milliarder kroner.

- Vi er som det øvrige danske erhvervsliv ramt af krisen, og derfor regner vi ikke med, at valutaindsejlingen vil blive på mere end 160 milliarder kroner i år. Det svarer til niveauet i 2006, siger Jan Fritz Hansen til Ritzau.

Fragtraterne er under pres, containerskibe er lagt op og langt mindre efterspørgsel gør, at danske rederiers skibe ikke kan matche sidste år valutaindsejling. Blandt andet har det A.P. Møller-Mærsk-ejede containerrederi Maersk Line - verdens største - taget et større antal containerskibe op.

- Containermarkedet er ramt af nogle strukturelle problemer, der er dybere end finanskrisen. På tankskibsområdet ser det dårligt ud for tiden. Derimod ser det lidt bedre ud før tørlastskibene. Efter en nedtur har fragtraterne her rettet sig lidt til det bedre, siger Jan Fritz Hansen.

/ritzau/