Rederiaktie gået i selvsving på Fondsbørsen

Ledelsen i Rederiet Orion mener, at kursen på selskabets aktier er ude af proportion efter at være steget over 1.000 procent.

Læs mere
Fold sammen
Det danske aktiemarked er ramt af noget så usædvanligt som en aktie, der er gået i selvsving. Den stiger og stiger, og det sker uden nogen som helst fornuftig grund.

Siden årsskiftet er aktien i rederiet Orion steget fra 10 kr. til 150 kr. - altså en stigning på 1.400 procent.

»Den bliver handlet på et grundlag, som nærmer sig et fantasiniveau. Jeg kan tage fejl, men min erfaring siger mig, at der sjældent er en værditilvækst i en børsnoteret virksomhed, der kan retfærdiggøre, at en aktie stiger med 1.400 pct. på fire uger,« siger en undrende aktiehandler på det danske marked, der ønsker at være anonym.

Den eventyrlige kursudvikling fik i går selskabets ledelse til at sende en højst usædvanlig meddelelse til Fondsbørsen.

»Selskabets direktion er opmærksom på, at selskabets aktier p.t. handles til en kurs, som vurderes til at være ude af proportion,« hedder det kort i meddelelsen.

Den meddelelse sendte kursen ned i 123 fra 150, men der er fortsat tale om en helt usædvanlig stigning i januar.

Turbulente år
Rederiet Orion har været igennem nogle turbulente år, hvor det i en periode mere var et investeringsselskab, end det var rederi. Efter tab af aktiekapitalen har en ny hovedaktionær, BEL Holding & Investments, indskudt et P.E.P. Shipping, der har mere end 25 års erfaring inden for rederidrift.

Ifølge selskabets hjemmeside består flåden i dag af fem skibe. To af skibene, der har specialiseret sig i at sejle med vindmøller, er ved at blive solgt.

Selskabets aktier har nu udviklet sig til lotterisedler, som handles via Københavns Fondsbørs, men Fondsbørsen mener ikke, at det er et problem for troværdigheden på den danske børs.

»Hvad skal vi gøre ved det? Der er tale om udbud og efterspørgsel, og der må være nogle, der mener, at den her aktie, er det her værd,« siger Margit Hess Thaysen, der er leder af udstederrelationer på Fondsbørsen.

Er ikke i omløb
Helt usædvanligt er hele 94,3 pct. af aktierne ikke i omløb. De er placeret hos de to hovedaktionærer, Kristian Jensen og BEL Holding & Investment. Dermed er der kun 5,7 pct. af aktiekapitalen i omløb, og dermed er der mulighed for at manipulere med kursen.

Fondsbørsen er allerede gået i gang med at undersøge, om der er foregået noget ulovligt Det sker hver gang, der registreres store kursudsving.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Orion.