Reddet af Chanel-arving – nu forlader søskendeparret bag hypet dansk elcykel ledelsen

Ny kapital og ny ledelse følges ad hos elcykelvirksomheden MATE, efter at den fem år gamle virksomhed kom ud af 2020 med et dundrende underskud. De to søskende bag MATE forlader ledelsen, men ikke virksomheden.

Julie Kronstrøm Carton og Christian Adel Michael stiftede i 2016 elcykelvirksomheden MATE. Nu får de Chanel-arving med som investor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Trane Karstenberg/Pr-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste af os kender dem i gadebilledet. De hurtigtkørende elcykler med de markante, store hjul og et MATE på den brede stang.

Mærket er dansk og har vakt international opsigt. På blot fem år er det lykkedes søskendeparret bag MATE, Julie Kronstrøm Carton og Christian Adel Michael, at skabe det, de selv kalder et globalt designbrand inden for elcykler med den iøjnefaldende cykel, som er fremstillet i Kina.

Til gengæld kniber det fortsat med at skabe en økonomisk succes. De to søskende kom ud af 2020 med et dundrende underskud på 54,5 millioner kroner, selvom selskabet i løbet af året fik tilført 47 millioner kroner i ny kapital, og forlader nu ledelsen af selskabet til fordel for en ny, mere professionel ledelse.

Samtidig er den stenrige Chanel-arving David Wertheimer via sit investeringsselskab Mirabaud trådt hjælpende til sammen med kendis-venturefonden Marcy Venture Partners, som annoncerede sin første investering i MATE i marts i år. Marcy er stiftet af den amerikanske rapper Jay-Z og to af hans forretningspartnere.

De internationale investorer lukker hullet i MATEs regnskab og sikrer samtidig kapital til en ny stor satsning i august med en investering på lidt under fem millioner euro eller 37 millioner kroner. David Wertheimer stiller med de tre millioner euro. En mindre del af kapitaltilførslen kommer fra MATEs nuværende ejere.

Samtidig med kapitaltilførslen er det skiftedag i ledelsen, hvor Julie Kronstrøm Carton hidtil har været bestyrelsesformand, mens hun og Christian Adel Michael har udgjort direktionen i selskabet. Nu overtager selskabets COO Kaarthik Subramani Krishnamurthy og CFO Lars Plesner Hamann en delt CEO-funktion. Ny bestyrelsesformand er den indisk-britiske finansmand og business angle Kushal Kumar.

Nye roller til søskendepar

De to søskende slipper dog ikke virksomheden.

»Christian fortsætter som Chief Visionary Officer og founder og jeg som working founder – begge får vi fortsat stor involvering i virksomhedens udvikling qua vores daglige arbejde samt bestyrelsesarbejde,« skriver Julie Kronstrøm Carton i en mail til Berlingske og tilføjer:

»Rokaden er en del af en professionalisering af virksomheden og dens arbejdsgange, hvor en ny ledelse og bestyrelsesformand skal være med til at strømline virksomheden forud for en global ekspansion,« skriver hun.

Christian Adel Michael slår fast, at begge søskende fortsætter som hovedaktionærer i virksomheden.

Det massive underskud hos MATE er opstået, fordi selskabet ikke har kunnet levere det forventede antal cykler på grund af mangel på komponenter til cyklerne i kølvandet på coronakrisen. Det har fået omsætningen til at falde fra knap 120 mio. kroner i 2019 til 41 millioner kroner i 2020. Udfordringerne er dog delvist løst ved at skifte leverandører, men problemerne er fortsat ind i første halvår 2021, fremgår det af selskabets regnskab.

Her har revisoren da også taget forbehold for den fortsatte drift og noteret, at der var »betydelig tvivl« om den fortsatte drift, hvis ikke selskabet skaffede ny kapital.

Ny MATE-cykel på vej: Kodenavnet er ....

Derudover har selskabet i løbet af det seneste halvandet år investeret massivt i udvikling af et nyt medlem i MATE-familien.

Hvad det mere præcist går ud på, vil Christian Adel Michael ikke afsløre, men noget tyder på, at danske cyklister skal til at kigge sig over skulderen en ekstra gang på cykelstien. For der er tale om en elektrisk ladcykel.

»Vi kan ikke fortælle mere om projektet, andet end at det bliver vores største projekt til dato, og vi glæder os til at vise verden her i august, hvad vi har gået og brygget på under coronakrisen. Kodenavnet er: MATE SUV. Det bliver meget stort,« forsikrer Christian Adel Michael pr. mail.

Chanel-arving: En modevirksomhed

David Wertheimer er medlem af den familie, som ejer modekoncernen Chanel, og ifølge Bloomberg er det den syvenderigeste familie i verden. Han har dog ikke ligefrem valgt at investere i MATE af medlidenhed.

»Set fra et modeperspektiv viser MATE ikoniske designs, som lige fra start er blevet anerkendt af forbrugerne. MATE har allerede verdensberømte kunder og har for nylig lanceret super samarbejder med livsstilsluksusmærker, hvilket gør MATE til det mest fashionable elcykelmærke,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Chanel-arvingen David Wertheimer mener, at MATE ud fra et modeperspektiv viser ikoniske designs. Derfor investerer han nu via sit ventureselskab tre millioner euro i selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto/MATE.

»Samtidig har MATE formået at opbygge et solidt og interaktivt community i samme korte periode. Brugerne er loyale over for brandet, der viser et enormt vækstpotentiale takket være dens konstante innovationskraft,« tilføjer David Wertheimer.

MATE har tidligere sat europæsk crowfunding-rekord i forbindelse med kapitalrejsninger på crowdfunding-platformen Indiegogo i 2016 og igen i 2018-19 i forbindelse med lanceringerne af selskabets to første MATE-bikemodeller. I de første år fik selskabet en stribe revisoranmærkninger for blandt andet ikke at have styr på afregning af moms og told i de mange forskellige lande, som virksomheden solgte sine cykler i via nettet.