Realkreditten klar til at sænke renteloftet på de nye garantilån

Fortsætter renten nedad, kan der komme en ny og endnu mere attraktive type af de nye garantilån på markedet herhjemme.

Læs mere
Fold sammen
Realkredittens nye garantilån, som storsælger for tiden, kan få et nyt og lavere loft over renten, hvis lånerenten fortsætter med at falde.

Lige nu er renteloftet på seks procent på alle typer af de nye garantilån fra både Realkredit Danmark, Nykredit, Nordea Kredit og BRFkredit.

Men skulle renten falde yderligere, kan dette loft sættes ned til måske bare fem procent, eller måske 5,5 eller 5,25 procent.

»Kursen på vores garantilån er for tiden omkring 96,50. Det er hvis denne kurs begynder at nærme sig 100, at vi må se på, om vi skal åbne nye obligationer med et lavere renteloft,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Sune Worm Mortensen.

Vicedirektør hos Nykredit, Flemming Haahr Vesterbrandt er enig og siger, at der i princippet heller ikke er noget i vejen for, at loftet kan blive lavere endnu end fem procent.

»Men lige nu er kursen på vores RenteMax-lån omkring 97. Det er en god kurs. Så det er kun, hvis kursen stiger yderligere i forbindelse med nye rentefald, at vi skal se på, om loftet på vores RenteMax-lån skal sætte ned.«

Før kursen kommer over 100, skal renten dog falde med yderligere 0,5 procent point. Det vil sige fra de aktuelle 5,0 til 4,5 procent. Men konkurrencen kan presse lån med lavere rentelofter frem før kursen kommer over 100, eftersom ét institut så vil have et bedre lån end de øvrige.

Et rentefald af en kaliber på 0,5 procent point anser Sune Worm Mortesen også for at være »noget urealistisk.«

Men økonomerne har længe taget fejl af rentens udvikling, og forudsagt højere renter måned efter måned, hvor renten er omvendt er faldet. På det sidste er det ikke mindst dollarens fald og euroens stigende kurs, der er sendt også de danske renter ned mod nye historiske lavpunkter.

Siden sommeren i år er den lange bygge- og boligrente dykket fra 5,5 procent til nu lige i nærhenden af 5,0 procent, og det er hvis den udvikling fortsætter, at renteloftet på garantilån kan blive sat ned.

For garantilånene gælder det samme som med fastrentelån, nemlig at de ikke må benyttes til långivning, hvis kursen kommer over 100.

Tror man på, at renten falder, og renteloftet sænkes, kan det være en fordel at vente lidt og se tiden an, eftersom et lån med et lavere renteloft alt andet lige vil være mere attraktivt end et med et højt.