Realkreditchefer advarer mod nye låntyper

Danskernes appetit på rentetilpasningslån og de nye afdragsfrie boliglån er så massiv, at ledende økonomer nu advarer i kontante vendinger mod de samfundsøkonomiske risici ved lånene. Og selv topdirektører i den finansielle sektor - der lever af at levere lånene til forbrugerne - nærer åbenlyst en vis skepsis over for udviklingen, skriver Berlingske Tidende.

Læs mere
Fold sammen
Nye tal viser, at næsten 70 procent af alle nye lån, der bliver udbetalt fra landets største realkreditinstitut, Nykredit, i dag er såkaldte rentetilpasningslån, hvor ydelsen svinger i takt med rentens udvikling. Heraf er langt de fleste lån afdragsfrie, som realkreditten via en lovændring sidste år fik lov til at udbyde til forbrugerne.

En direktør fra et realkreditinstitut, som ønsker at være anonym, forudser, at rigtig mange boligejere vil få problemer, og tabene hos realkreditten vil stige kraftigt, når renten før eller siden igen stiger og boligpriserne falder.

- Renten er helt i bund. De reelle boligpriser er de højeste nogensinde. Og samtidig bruger mange boligejere de penge, som de sparer på de afdragsfrie lån, til rejser og forbrug. Det kan næsten kun gå galt, siger han.

/ritzau/