Rayanair får nej til vækst

Konkurrence. For første gang i tre år har EU-Kommissionen sat foden for døren i en sag om fusion. Det irske lavprisselskab Ryanair fik for nylig blankt nej til at købe sin irske konkurrent Aer Lingus .

Flyrejsende i Europa skal også fremover nyde godt af den intense konkurrence mellem Ryanair og Aer Lingus, så de kan rejse billigt til og fra Dublin.

Det mener EU-Kommissionen, som netop har givet Europas største lavprisoperatør Ryanair forbud mod at købe sin irske konkurrent Aer Lingus.

Et opkøb ville nemlig reelt smadre konkurrencen og dermed prisdannelsen på ruterne til og fra Dublin, mener Kommissionen.

Forbudet kommer som en overraskelse, efter at Kommissionen har ladet omkring 800 anmeldelser af virksomhedsfusioner i EU gå glat igennem. Men denne gang gik den ikke.

Kommissæren med ansvar for konkurrenceret, Neelie Kroes, understreger, at der i dag er intens konkurrence mellem Ryanair og Aer Lingus, og at den konkurrence vil gå tabt, hvis fusionen blev tilladt. For så ville Ryanair sidde på 80 procent af trafikken til og fra Dublin.

Hovedbase i IrlandRyanair er efterhånden ved at være et af verdens største luftfartsselskaber, når ses på antal passagerer.

Ryanair er aktiv over stort set hele Europa og beflyver en lang række ruter. Ryanair stammer oprindeligt fra Irland og har stadig sin hovedbase her, nærmere bestemt i Dublin.

Aer Lingus er også et irsk flyselskab og til trods for Ryanairs store ekspansion, har Aer Lingus fortsat pæne markedsandele i forhold til flyvninger til og fra Dublin.