Ratingbureauer indgår forlig om subprime-lån

Første runde af retsopgøret om ratingbureauernes vurdering af subprime-lån er endt i forlig, men forude venter anden runde.

Masser af amerikanere har mistet deres hjem, fordi de ikke var i stand til at få refinansieret deres subprime-lån, da de amerikanske boligpriser faldt som en forløber til finanskrisen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindre end en uge før, at den første sag om ratingbureauernes vurdering af subprime-lån skulle for retten har to ratingbureauer, Standard & Poor's og Moody's samt Morgan Stanley indgået forlig med investorer, der mener sig bedraget. Det skriver FT.com.

Retssagen skulle have undersøgt, om ratingbureauerne mod bedre vidende fortsatte med at give dårlige subprimelån den bedste rating for at maksimere egen indtjening på bekostning af investorerne. Den skulle samtidig have været en forløber for myndighedernes eget fem milliarder dollar store søgsmål mod Standard & Poors.

Ingen af parterne i forliget accepterer at have gjort noget ulovligt, og der er ingen oplysninger om forligets størrelse. Hovedsagsøgerne var Abu Dhabi Commercial Bank og King County, Washington.

Standard & Poors er det selskab, som har mest i klemme i den konkrete sag, fordi sagen kan påvirke forligsforhandlingerne med myndighederne i den kommende sag. Dokumenter i denne sag afslører blandt andet, at en S&P-analytiker i en intern email fremførte, at en handel »kunne sammensættes af køer, og vi ville give det en rating.«

Standard & Poors har forsøgt at få retten til at droppe sagen ud fra devisen, at selskabet kun var skyldig i ikke at kunne forudsige finanskrisen, men ikke bedrageri.