Ratingbureauer frygter dybere krise

EU vil straffe de internationale kreditvurderingsbureauer for deres fejl under finanskrisen, men tiltagene vil blot forværre den europæiske gældskrise, lyder kritikken.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan blive endnu længere til en genrejsning af den skrantende europæiske økonomi, hvis EU i efteråret gennemfører en planlagt regelstramning for de verdensomspændende kreditvurderingsbureauer.

Sådan lyder advarslen fra Moody’s og Standard & Poor’s, der udgør to af de tre store bureauer.

»Forslagene kan komme til at betyde, at vores ratings af europæiske virksomheder generelt vil blive lavere. Overordnet vil det blive sværere for investorer uden for Europa at gennemskue vores særlige europæiske regler, og samlet set kan de nye regler ende med at forvride markedet og gøre det vanskeligere for de europæiske lande at finansiere økonomierne,« siger Frederick Devron, som er chef for Moody’s i Europa, Afrika og Mellemøsten.

Konkret råber bureauerne vagt i gevær over en række lovtiltag, hvor EU vil bestemme, hvor ofte bureauerne må komme med deres mening om landes økonomi. Samtidig skal der være regler for, hvor længe analytikere følger de samme virksomheder, og tager bureauerne fejl, skal de kunne retsforfølges af europæiske domstole.

»Det vil alt sammen gøre investorerne mere usikre ved at investere i Europa. Vi har ikke noget imod regulering som sådan, men disse tiltag vil udelukkende skabe mere usikkerhed og turbulens i markedet,« siger leder af Standard & Poor’s i Norden Peter Tuving.

Turbulensen betyder ifølge bureauerne, at de europæiske virksomheder får vanskeligt ved at skabe vækst og arbejdspladser, som skal få gang i den europæiske økonomi.

Loven er indrettet til at stække bureauerne, som nu må betale prisen for de fejltrin, de har begået under finanskrisen. I EU-Parlamentets økonomiudvalg siger SF-politikeren Emilie Turunen, at konsekvenserne af de nye tiltag er svære at forudsige.

»I øjeblikket er vi ved at rydde op efter finanskrisen. Det er en meget stor omgang, og måske findes det store, forkromede overblik over konsekvenserne af det, vi laver, nok ikke helt,« siger hun.

»Men det betyder ikke, at man ikke skal gøre noget. Nogle gange må man som politiker gøre det, man tror på, og hvis det så viser sig, at vi får dårligere ratings og en mere kaotisk situation ud af det senere, så må vi handle på det.«

En række europæiske eksperter siger, at EU med tiltagene forsøger at finde syndebukke. Yderligere peger de på, at der allerede er ved at opstå en uro i markedet som følge af reglerne, og endelig er investorer, som skal drage nytte af bureauerne, langtfra begejstrede.