Rasborg forlader Expert-kæden

Efter et farvel til formandsposten i IC Companys og snart Radiometer, har Steen Rasborg også valgt at forlade bestyrelsen i Danmarks næststørste elektronikkæde Expert 2tal.

Rasborg forlader Expert-kæden - 1
Steen Rasborg måtte i efteråret forlade formandsposten for bestyrelsen i IC Companys. Nu trækker han sig fra bestyrelsen i elektronikkæden Expert 2tal. <br>Foto: Linda Henriksen <br> Fold sammen
Læs mere
Steen Rasborg har trukket sig fra bestyrelsen i Danmarks næststørste elektronikkæde Expert 2tal, som har 234 butikker på landsplan.

»Indrømmet, det ligner en helt lille stime af formandsposter, jeg forlader, men også Expert-afgangen har været planlagt længe,« siger Steen Rasborg.

Dermed hentyder Steen Rasborg til, at han i efteråret blev tvunget væk fra formandsposten i bestyrelsen for den store danske mode- og tekstilkoncern IC Companys, og siden fulgte salget af medico-selskabet Radiometer.

Steen Rasborg er stadig formand i Radiometer, men så snart salget til amerikanske Danaher er endeligt på plads, forlader Steen Rasborg formandsposten, fordi amerikanerne indsætter deres egne folk. Mens Steen Rasborg - og den øvrige bestyrelse og siden også direktionen - blev tvunget væk af den nye bestyrelsesformand i IC Companys, Ole T. Krogsgaard og storaktionær Niels Martinsen, er afgangen i både Radiometer og Expert 2tal planlagt.

Frivillig afgang
»Radiometer-salget har været planlagt siden min tiltrædelse i 1992, og det samme er tilfældet i Expert 2tal.

Faktisk forsøgte jeg at forlade Expert 2tal for lidt over et år siden, da vi fik solgt den danske kæde til nordmændene (Expert i Norge, red.), men de nye ejere næsten insisterede på, at jeg blev ombord et år mere. Den periode er nu udløbet,« siger Steen Rasborg.

Dermed har en af Danmarks tungeste bestyrelsesformænd forladt tre formandsposter på et halvt år.

Tilbage har Steen Rasborg formandsposten i blandt andet skokoncernen Bianco International og softwareselskabet SimCorp.

Den nye bestyrelse
Nordmanden Jaan Ivar Semlitch, administrerende direktør i Expert 2tal Danmark, er ked af Steen Rasborgs afgang.

»Det er ingen overraskelse, at Steen Rasborg forlader os. Vi bad ham blive, da vi købte den danske kæde, for han kunne ikke undværes. Han mestrer både drift, strategi og strukturforandringer.

Det er Steen Rasborgs fortjeneste, at vi (Expert Norge, red.) er kommet så godt ind i Danmark, og det er hans fortjeneste, at de danske forhandlere opnåede en så god handel, som tilfældet var. Det betyder, at vi i dag har meget loyale forhandlere, som er dedikerede til opgaven,« siger Jaan Ivar Semlitch.

Ny bestyrelsesformand for Expert 2tal i Danmark bliver den 41-årige Trygve Holtskog, som er koncernchef for hele Expert-gruppen, der er Nordens største elektronikkæde.

Resten af bestyrelsen er dansk. Næstformand bliver Kaj Knudsen, Expert i Rudkøbing og de øvrige bestyrelsesmedlemmer er Jan Ekelund, Expert i Hammel, Leif Andersen, 2tal i Esbjerg og Robin Thomsen fra 2tal i Skagen.

Rasborg plan lykkedes
Steen Rasborg har været bestyrelsesformand for Expert i et lille årti, og siden salget til nordmændene var han næstformand i den danske bestyrelse.

»Jeg har været med lige siden dengang vi var et andelsselskab i Danmark, og i dag er jeg meget tilfreds med de resultater, der er nået.

Alt hvad vi i min formandstid havde på tegnebrættet er fuldført: Først ændrede vi selskabsstrukturen fra andelsselskab til et aktieselskab, dernæst til en franchisekæde, og endelig solgte vi det hele til nordmændene for en kvart milliard kroner.

Det betød, at de danske ejere blev holdne mænd på den konto. Senest er 2tal-kæden så kommet med i familien, så vi nu har de profiler på markedet, der kræves.

De frivillige kæder er med andre ord sluttet sammen, pengene er kommet i kassen, og da vi solgte til Expert Norge, trådte jeg af som formand, « siger Steen Rasborg.

Expert 2tal er nu Danmarks næststørste elektronikkæde med et salg på omkring 1,5 mia. kr., tæt fulgt af det FDB-ejede Merlin med 1,4 mia. kr. Størst i omsætning er F-Group med 86 butikker og cirka to milliarder kroner i omsætning.Læs interview med Steen Rasborg i Business Karriere