Rædselsår for mediekonge

Underskud: Koncernen bag bl.a. TV3, TV4, Tele2 og Metro tabte 4,5 mia. skr. på et år og omlægger dagblad.

Den svenske finansmand og mediekonge Jan Stenbeck, der også har mange forretninger i Danmark, havde et rædselsfuldt 2001. Hans syv selskaber fik et underskud på ikke færre end 4,5 milliarder svenske kroner.

Værst gik det for telefonselskabet Tele2, der kom med et minus på 1,9 milliarder sv. kroner. Mobiloperatøren Millicom, som Stenbeck-selskaberne ejer 36,5 procent af, tabte 1,5 milliarder kroner, mens Metro Internationals, der står bag gratisaviser i en lang række storbyer, senest København og Marseille, nøjedes med et minus på 885 millioner svenske kr.

Investeringsselskabet Kinnevik, der alene sidste år gav et overskud på ni milliarder svenske kr., tabte en halv milliard svenske kr.

Kun TV-firmaet Modern Times Group med bl.a. TV-stationerne TV3 og TV4 i Skandinavien gav et nogenlunde respektabelt overskud på 250 mio. skr.

Underskuddene i Stenbeck-selskaberne var større end ventet trods voldsom ekspansionslyst og et svagere forretningsklima for f.eks. annoncer, og fik omgående konsekvens for eksempel på dagbladet

Finanstidningen, der lukkedes onsdag, og skal genopstå som specialavisen Finans & Vision med focus på IT, telekom og medier.

eve@berlingske.dk