Radiometer trækdyr for ny international medicogigant

Amerikanske Danaher vil gøre danske Radiometer til drivkraften i opbygningen af en ny international medicogigant. Prisen bliver 4,4 mia. kr., men amerikanerne har flere løse milliarder i tegnebogen til nye opkøb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Radiometer skal fungere som trækdyr i skabelsen af en ny international medicokoncern.

Købstilbuddet på 4,4 mia. kr. for Radiometer er således kun begyndelsen på et større indtog i den globale medicoindustri for det amerikanske industrikonglomerat Danaher Corporation med en børsværdi på godt 75 mia. kr., en omsætning på 30 mia. kr. og flere løse milliarder i tegnebogen.

»Dette er vores første bekendtskab med medicoindustrien, men vi er oplagt på udkig efter flere opkøb i branchen. Vi er meget glade for Radiometer som virksomhed, fordi den giver os muligheder inden for medico-teknologisektoren, som passer godt til vores platform,« sagde Danahers europæiske topchef Philip Whitehead på gårsdagens pressemøde.

Den stålsatte strategi om at bruge Radiometer som fundament for ekspansion i medicoindustrien blev i løbet af i går underbygget af Danahers koncernchef H. Lawrence Culp Jr.

Radiometer er en af verdens førende producenter af instrumenter og tilbehør til måling af blodgas, der benyttes til diagnose og overvågning af kritisk syge patienter på hospitaler.

Det har ikke været nogen hemmelighed, at adm. direktør Johan Schrøder som hovedaktionær i Radiometer gennem Investeringsselskabet af 30.4.1992 har ønsket at trække sig tilbage fra driften af livsværket. Investeringsselskabets pengekasse vil vokse med halvanden milliarder kr. ved salget af aktieposten i Radiometer.

Den kommende adm. direktør Peter Kürstein betegner det som flatterende, at den amerikanske børsnoterede koncern med hovedsæde i Washington vil benytte den danske medicovirksomhed som springbræt for flere opkøb.

»Det er en tillidserklæring, når vi så samtidig kan gennemføre det mest gunstige salg ud fra en samlet, konkret vurdering,« siger han.

Peter Kûrstein ønsker dog ikke at kommentere, hvorvidt tilbuddet fra Danaher var det højeste bud krone for krone.

Danaher har budt 460 kr. per aktie svarende til overpris på 6,2 pct. i forhold til slutnoteringen onsdag, mens der i forhold til den gennemsnitlige kurs siden årsskiftet er tale om en præmie på knap 32 pct. Selskabet planlægger at overtage Radiometer fuldstændig med henblik på en afnotering fra fondsbørsen. Philip Whitehead er overbevist om, at det amerikanske konglomerat ikke ender med blot at eje en majoritetspost i selskabet. Danaher har stillet som krav for at gennemføre købstilbuddet, at man opnår accept fra aktionærer, der sidder på minimum 51 pct. af aktiekapitalen, men først når ejerandelen er over 90 pct., kan selskabet tvangsindløse de resterende aktionærer.

Blandt analytikere ligger overraskelsen ikke i selve købstilbuddet, men derimod i det faktum, at et industrikonglomerat løber med en af Danmarks mest lønsomme virksomheder. Feltet af favoritter har kredset om equityfonde, et andet medicoselskab eller medicinalgiganterne som Abbott Laboratories eller Roche.

Efter meldingen om købstilbuddet steg Radiometer-aktien i går med 5,8 pct. til kurs 458.