Radikale vendekåber

De radikale vil have sat skatten på arbejde ned (Margrethe Vestager, ErhvervsBladet 13/8). Glimrende, men der står intet om finansieringen, bortset fra højere grønne afgifter.

Det kan bestemt være rimeligt med højere grønne afgifter, men de har tendens til at vende den tunge ende nedad. Hvilket ikke er smart, når de radikale samtidigt ønsker en socialt retfærdig skattereform.

Tidligere gik de radikale ind for at finansiere en lettelse af skatten på arbejde gennem en højere, løbende beskatning af jord og fast ejendom, desuden har man angrebet regeringen og dens støtteparti for loftet over ejendomsværdiskatten og forringelserne af grundskylden.

Den tale er nu fuldstændig forstummet, efter at Ny Alliance har afvist at finansiere lavere skat på arbejde via højere ejendomsskatter. Som på andre områder søger de radikale at efterplapre det konkurrerende midterparti. Hvilket ynkeligt vendekåberi.

De sociale hensyn, de radikale påstår at ville tage, kunne til fulde opfyldes ved at finansiere indkomstskattelettelserne gennem højere løbende jord- og ejendomsbeskatning.

Det vil også være erhvervsvenligt, fordi det vil gøre det mindre gunstigt at investere i jord og fast ejendom og mere gunstigt at investere produktivt i arbejdspladser i erhvervslivet.

De radikale ønsker at fremtræde som særligt "saglige" politikere. Hvorfor skrotter man så de økonomiske vismænds, velfærdskommissionens og andre uafhængige økonomers gentagne forslag om en skatteomlægning væk fra skat på arbejde og mere skat på jord og fast ejendom?

Alt, hvad de radikale foreslår nu, er end ikke en tilbagevenden til ejendomsværdiskatten som den var før den nuværende forringelse, men blot, at stigningerne kun må følge lønudviklingen. Det er så lidt, så det nærmest er latterligt.