Rådgivning ved generationsskifter skal tunes

Panikløsninger. Haderslev er vært for konference i forbindelse med EU-projekt, der skal få ejere af små firmaer til at tænke på generationsskifte i tide.

Generationsskifter i små virksomheder skal forberedes grundigt og ikke være resultater af panikløsninger i forbindelse med dødsfald og andre uforudsete hændelser.

Risikoen er, at virksomheder i værste fald er usælgelige og lukker, og at job og viden går tabt.

Et toårigt EU-projekt sætter fokus på rådgivning og udvikling af metoder til at sikre, at virksomhedsoverdragelser i mikrovirksomheder med mindre end ti ansatte kan blive en succes.

Torsdag 19. april holdes den danske konference i Reino-projektet på Haderslev Handelsskole, hvor flere hundrede rådgivere er inviteret.

Foreløbig har godt 50 deltagere, hvoraf omkring halvdelen er fra udlandet, meldt sig, og det imponerer ikke konferencens vært, erhvervskonsulent Poul-Georg Jertrum, UdviklingsCenter Haderslev (UCH).

- Det er typisk deltagere fra vores lokale netværk, der har meldt sig. Men jeg savner erhvervsrådgivere som advokater, revisorer og bankfolk fra byer som Esbjerg og Kolding samt det øvrige Syddanmark. De har mulighed for at høre gode indlæg og netværke med kolleger fra andre lande, og derfor undrer det mig lidt, siger Poul-Georg Jertrum.

Han og kollegerne fra Sydvestjysk Udviklingsforum i Esbjerg og Væksthus Syddanmark i Odense interviewer for tiden ledere fra små firmaer, der for de flestes vedkommende har været igennem et ejerskifte, om de erfaringer, de har fået under processen.

Rustet med spørgeskemaer afdækker de danske partnere i projektet således barrierer for at tænke i generationsskifte i tide og får et indtryk af, hvilke servicetilbud der virker.

Mikrovirksomheder på vejEt centralt mål er at sikre et bedre samspil mellem virksomheder, erhvervsorganisationer og rådgivere i lokale og regionale områder om de tusinder af generationsskifter i små virksomheder i de kommende år. I hele EU vurderes 700.000 mikrovirksomheder i de kommende ti år at stå med udfordringen.

Reino-projektet med et samlet budget på et par millioner kroner foregår i et samarbejde mellem partnere i Danmark, Finland, Italien og Grækenland, og den første konference blev holdt i Finland. Efter den danske udgave følger arrangementer i Norditalien og Athen. På den danske konference bliver der indlæg fra blandt andre professor og direktør for iværksætterakademiet andre professor og direktør for iværksætterakademiet Idea i Kolding Torben Bager og direktør Peter Dalkiær, Match-online.

Idea i Kolding Torben Bager og direktør Peter Dalkiær, Match-online