Rådgiverbranchen får flot overskud

De danske rådgivende ingeniørvirksomheder har opnået overraskende positive resultater i 2008.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

Større omsætning, solid indtjening og flere ansatte. De danske rådgivende ingeniørvirksomheder har – mod forventningerne i lyset af finanskrisen – præsteret flotte resultater i fjor.

For selv om nedgangen i byggeriet, kreditklemme og lavkonjunktur godt kan mærkes blandt rådgiverne, har branchen formået at nå en overskudsgrad på 5,8 procent. Det viser den årlige opgørelse af branchens regnskaber, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) står bag.

Omsætningen er steget fra 9,4 til 10,7 milliarder kroner, svarende til 14 procent. Samtidig har virksomhederne flittigt ansat nye, idet antallet af medarbejdere herhjemme er øget med 10 procent alene i løbet af 2008, så antallet af ansatte inden for branchen nu ligger på godt 12.000 ansatte.

Spredte risici

Henrik Garver, adm. direktør i FRI, forklarer, hvorfor rådgivningsbranchen er kommet så nådigt igennem 2008 med virksomhedernes brede risikofordeling:

- Det skyldes bredden i rådgivervirksomhedernes markedsområder – i deres portefølje. De ikke alene leverer rådgivning inden for byggeri, men også inden for infrastruktur, anlæg, energi og miljø. Det er markeder, der alle er i vækst, fortæller han.

Selv om mere end en tredjedel – nemlig 35 procent – af rådgivernes markedssegment ligger inden for byggeriet, har branchen som helhed altså klaret sig tilfredsstillende.

- Jeg havde troet, at vi ville blive hårdere ramt. Og det er klart, at det er der også nogen, der er blevet. Men de andre områder løfter gennemsnittet, siger Henrik Garver.

Krisen fostrer opgaver

De politiske tiltag mod den aktuelle finanskrise er også med til at skåne mange af de rådgivende ingeniørvirksomheder fra de værste krise-knubs. For både herhjemme og i resten af Europa bliver der netop sat gang i en masse store, offentlige projekter, som kræver rådgivernes arbejdskraft.

- En lang række planer for at komme ud af finanskrisen omfatter netop satsning på projekter som forbedring af infrastruktur, nye hospitaler og skoler. Og der er rådgiverne nogle af dem, der kommer først ind for at forberede projekterne, fortæller Henrik Garver.

Også inden for eksporten har branchen oplevet fremgang. Hele 16 procent er eksporten øget med, og udgør nu 20 procent af branchens omsætning. Til sammenligning var væksten i den samlede danske vareeksport kun 6 procent i fjor.

Usikker fremtid

Men krisen går langt fra rådgiverne ram forbi. Forventningerne til 2009 er da også beherskede, om end ikke direkte pessimistiske.

- Der er meget usikkerhed omkring 2009. Dem, der er meget eksponerede over for byggeri, står over for et meget vanskeligt år. Men som det ser ud nu, vil vi have en uændret beskæftigelse og kun en svagt stigende omsætning samlet set. Det dækker over, at byggeriet vil være for nedadgående i 2009, men dem med andre kompetencer klarer sig nogenlunde rimeligt, siger Henrik Garver.