Råd og nævn: VK ikke et hak bedre end tidligere regeringer

Finansministeriets opgørelse over, hvor mange råd og nævn VK-regeringen har luget ud, giver et misvisende billede, mener professor.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blæste til kamp mod smagsdommere i råd og nævn i sin første nytårstale i 2001. Men tilsyneladende er der ikke luget så kraftigt ud, som statsministeren lagde op til. Eller også er der kommet mange nye til. Der er nemlig ikke den store forskel på antallet af råd og nævn under VK-regeringen end tidligere regeringer.

Det siger professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Peter Munk Christiansen. Han betegner ligefrem Finansministeriets seneste opgørelse som misvisende. Den viser, at VK-regeringen siden 2001 har nedlagt 424 råd, nævn og kommissioner.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hver gang de skal foretage en vurdering af, hvad der skal med og ikke med, har de valgt den måde, som taler maksimalt i deres eget favør. De har glemt at tælle adskillige råd og nævn med i opgørelsen, som både er oprettet og nedlagt i VK-regeringens tid. Det giver et misvisende billede, siger Peter Munk Christiansen, der var med i ledelsen omkring Magtudredningen.

Professoren er selv i gang med at opdatere antallet af råd, nævn og udvalg, og foreløbig tyder det ikke på, at VK-regeringen har været et hak bedre end forrige regeringer.

/ritzau/