Qatar på charmeoffensiv forud for regional konflikt

Olieselskaberne er helt exxede efter at deltage i Qatars massive gassatsning. Direktørerne fra de tre største vestlige energiselskaber har været til møde i Doha, skriver Reuters.

Foto: Marco Sabadin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Direktørerne i ExxonMobil, Shell og franske Total havde alle møder med emiren i Qatar før de tirsdag annoncerede en øgning i produktionen af flydende naturgas (LNG) med 30 procent, skriver Reuters.

Vestens tre største energiselskaber arbejder i øjeblikket på at få lov at deltage i en stor ekspansion af Qatars gasproduktion, skriver nyhedsbureauet.
Direktørerne Darren Woods og Ben van Beurden fra henholdsvis Exxon og Shell mødte begge emiren af Qatar efter at de fire arabiske lande havde indført sanktioner. Chefen fra Total, Patrick Pouyanne, har også besøgt hovedstaden Doha i de forløbne uger.

KIlder siger til Reuters, at Exxon er meget interesseret i at deltage i ekspansionen af Qatars gaskapacitet og udviser stor villighed til at investere yderligere i landet.

Vil hjælpe Qatar

Kilder siger til Reuters, at direktørerne er interesserede i at bidrage til Qatars ambition om at producere 100 millioner tons flydende naturgas om året. Det svarer til en tredjedel af den nuværende, globale gasproduktion.
Informationschefer i de tre energiselskaber har udtalt, at de ikke ønsker at kommentere sagen. Dog udtaler en direktør i et større selskab, som ønsker at være anonym, at han ser muligheder i Qatar - trods de politiske risici.

»Der er kun én regel her, og det e, at du skal optræde som en kommerciel virksomhed. Dine valg skal være rent økonomiske,« siger den pågældende direktør til nyhedsbureauet.Qatar er det største land i verden, når det gælder den flydende naturgas eller LNG (= Liquified Natural Gas), og det lille Golf-emirat indtager andenpladsen bag Rusland, når det gælder eksport af gas. Dertil kommer, at Qatar har de laveste produktionsomkostninger af alle i verden.

Tungen lige i munden

Udmeldingen fra de vestlige energiselskaber kommer samtidig med, at Qatar befinder sig i en trængt diplomatisk situation med flere af de omgivende lande.
Saudi-Arabien, Egypten, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater har indført en blokade mod Qatar, som de anklager for at støtte terrorisme.
De store olieselskaber er allerede massivt til stede i landene på begge sider af konflikten, og de koncentrerer sig nu om at fremstå helt neutrale i striden.
De er særligt involveret i projekter med flydende gas - som kan udskibes til forbrugermarkeder, som man ikke kan nå via en rørledning.