Pyha: USA undgår bankerot og hæver gældsloft i ny aftale

Det Hvide Hus og den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, er blevet enige om en aftale, som indebærer en forhøjelse af gældsloftet frem til 2017.

Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter fem års bitre sammenstød er Barack Obama og den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, natten til tirsdag dansk tid blevet enige om en foreløbig budgetaftale, der hæver USAs gældsloft med - hold nu fast - 80 mia. dollar over de næste to år.

USA har dermed afværget endnu en statsbankerot, der potientelt ventede 3. november. Den amerikanske finansminister Jack Lew havde nemlig advaret om, at hvis ikke USA hævede gældsloftet inden da, ville der ikke være nok penge i statskassen til at betale regninger og lønninger.Cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie, der har et indgående kendskab til amerikanske politik og økonomi, er overrasket over, at nattens aftale er landet på hele to år, som han »lige har skullet skylle ned med fem kopper kaffe« her til morgen.

»Det er ikke bare en aftale, der sparker bolden lidt fremad og derefter lander på den nye formand Paul Ryans bord som en stinkbombe i december. Det er en aftale, der rækker frem til foråret 2017. Hvis den bliver vedtaget betyder det, at præsident Obama aldrig mere skal forhandle budget og gældsloft i sin regeringstid. Samtidig får Boehner mulighed for at selv at definere sit eftermæle som en person, der i en umulig situation kunne levere resultater, når det virkelig gjaldt,« forklarer Ulrik Bie.

»En grusom og raffineret hævn«

Gældsloftet i USA er en politisk bestemt grænse for, hvor mange penge den amerikanske stat må skylde væk. Allerede i 1917 blev det første gældsloft indført, og siden da har det været hævet mere end 100 gange. Gældsloftet lå i 2013 på 16.700 mia. dollar.

Selvom det nok var de færreste, der troede, at verdens største økonomi ville misligholde sine gældsforpligtelser og gå konkurs, har der stået enormt meget på spil rent politisk, forklarer Ulrik Bie:

»Det er både en grusom og raffineret hævn, som den afgående formand John Boehner tager over de konservative republikanere. Ledelsen har ikke noget at tabe, og samtidig har Boehner mulighed for at skabe sig et eftermæle, som én der kan levere resultater,« siger han og tilføjer:

»Hvis aftalen vedtages betyder det også, at især Senator Ted Cruz mister sin kampagneplatform i det republikanske primærvalg. Uden muligheden for at gennemtvinge en nedlukning, kan Cruz og de øvrige ultrakonservative republikanere ikke længere holde det amerikanske samfund som gidsel i deres kamp for en plads i medierne og republikansk puritanisme. Det er en alvorlig bet i forhold til strategien, og konservative republikanere er derfor ikke overraskende allerede på barrikaderne.«