Putins gasmester skal kæmpe mod Vestager og EU

Gazproms topchef Aleksej Miller kommer i fokus efter Margrethe Vestagers angreb på naturgasgiganten for monopoladfærd.

23BUSBagside---Alexei-Mille.jpg
Aleksej Miller, der betragtes som en af de mest magtfulde mennesker i verden, truede tidligere i år med at lukke for gassen til Ukraine. Foto: Britta Pedersen/EPA Fold sammen
Læs mere

Han er ifølge Forbes den 47. mest indflydelsesrige person i verden, Han er venner med Putin og Medvedev, og han er topchef i Ruslands største firma og verdens største producent af naturgas, Gazprom. Umiddelbart kører det ret godt for Aleksej Miller.

Han blev født i 1962 til tyskrussiske forældre i det, der dengang hed Leningrad. Det hed det også, da en 27-årig Miller kom ud af det økonomiske fakultet med en ph.d i 1989, og som 53-årig sidder han nu som næstformand og administrerende direktør i et af de mest magtfulde selskaber i verden.

Ph.d. i russisk og lektor ved Danish Institute for Study Abroad (DIS) Jon Kyst fortæller, at Miller er en del af et meget markant hold af Putin-loyale folk, der sidder helt i toppen af de tre største statslige selskaber for olie, naturgas og jernbanerne. I de to andre selskaber sidder Putins tidligere KGB-kammerater Vladimir Jakunin og Igor Setjin.

»De sidder i en position mellem staten og erhvervslivet, og de har rigtig meget magt. De er alle Putin-folk, der har været med, siden Putin kom til i 2000,« siger Jon Kyst.

Miller er en del af et hold af ultraloyale mænd, som Putin tog med i sin inderkreds, da han i 2000 kom til magten i Rusland. Da Putin ramte toppen, indsatte han sine gamle KGB-kammerater og sin tidligere medarbejderstab fra årene som borgmester i Sankt Petersborg, som Miller var en del af, i centrale positioner og overtog sammen med Putin stort set magt­apparatet i det store land.

Putins stærke mand

Som en af sine første handlinger skiftede Putin topledelsen ud i Gazprom, da han blev præsident i 2000 efter rygter og forlydender om, at flere Gazprom-topfolk havde haft snabelen for langt nede i pengekassen. Putin indsatte nuværende premierminister Dmitrij Medvedev og Aleksej Miller som topfolkene i naturgasfirmaet, hvor Miller stadig i dag sidder som den, der tegner Gazprom udadtil, selv om tidligere premierminister Viktor Zubkov sidder som bestyrelsesformand.

VK-regeringen sagde i 2009 ja til Miller og Gazprom, da de ville føre naturgas gennem dansk farvand i Østersøen fra Rusland til Tyskland. VK-regeringen har siden fået kritik for at indgå aftalen af de tidligere Venstre-udenrigsministre Henning Christophersen og Uffe Ellemann-Jensen, som udtalte, at det var »økonomisk helt ude i skoven« for Danmark at give Miller og Gazprom den indrømmelse, som naturgasledningen udenom Ukraine var. Nord Stream står i dag for 15 procent af Ruslands naturgaseksport til Europa.

Situationen er en anden i dag. Margrethe Vestager er i sit virke som konkurrencekommissær i EU gået i frontalangreb på Gazprom ved at planlægge en formel sag for monopol­adfærd. Nu er det så op til Miller at være Putins stærke mand, der sætter foden ned mod truslen fra den nye kommissær fra Danmark.