Putin taget i ed for endnu seks år på præsidentposten

Foto: ALEXEI DRUZHININ

Vladimir Putin, den tidligere KGB-officer, som blev en af verdens mest magtfulde ledere med total autoritet over Rusland, er mandag taget i ed som præsident endnu engang. Den 65-årige leder er indsat for seks år.

Putin har dermed indledt en historisk fjerde præsidentperiode.

I en efterfølgende tale sværger Putin, at han vil tjene Rusland og den russiske befolkning, og han fremhæver Ruslands "integritet og enhed".

»Jeg anser det for at være pligt og målet med mit liv at gøre alt, hvad der er muligt, for Rusland - nu og i fremtiden,« siger Putin med hånden på den russiske forfatning.

»Jeg føler meget stærkt bevidstheden om mit kolossale ansvar,« siger Putin videre og takker russerne for deres støtte og sammenhold.

»Vi har genskabt stoltheden for vort land,« siger han og lover at mangedoble Ruslands styrke og velstand.

Putin kom til magten for 18 år siden efter en lovløs, men relativt fri periode i kølvandet på Sovjetunionens opløsning.

Han har reelt været Ruslands leder i det 21. århundrede. Han trådte tilbage som præsident i 2008 på grund af tidsgrænser fastsat i forfatningen.

Men han blev udnævnt til premierminister og fortsatte med at styre landet. I 2012 kunne Putin igen opstille til præsidentvalget, hvilket han som ventet vandt klart.

Ved det seneste valg i marts fik Putin 76 procent af stemmerne.

Søndag morgen blev den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, løsladt fra et fængsel i Moskva, efter at have været tilbageholdt i et halvt døgn, skrev han på Twitter.

Navalnyj gik sammen med tusindvis af andre demonstranter på gaden lørdag for at vise modstand mod genindsættelsen af Putin i præsidentembedet.

Det var også ham, der opfordrede folk til at indtage gaderne med slagordet "ikke vores zar".

Ud over Navalnyj blev knap 1600 personer i 27 byer anholdt under demonstrationer, siger overvågningsgruppen OVD-Info.

Aleksej Navalnyj er den første politiker i mange år, der har forsøgt at udfordre magthaverne i Kreml. Han blev udelukket fra at stille op til det seneste valg.

Udelukkelsen skyldes en dom for korruption, som ifølge Navalnyj er baseret på beskyldninger fabrikeret i Kreml.