Punktum i langtrukken Roskilde Bank-sag: Tidligere direktør skal betale 231 millioner

Det var et af finanskrisens helt store retsopgør. Nu har Højesteret sat punktum for det årelange retsopgør efter krakket i Roskilde Bank i 2008. Forhenværende direktør Niels Valentin Hansen skal betale 231 millioner kroner i erstatning, mens bestyrelsesmedlemmerne er frifundet.

 
80-årige Niels Valentin Hansen skal betale 231 millioner kroner i erstatning inden for fjorten dage. Det fremgår samtidig af dommen, at han ikke er dækket af en forsikring. Video: Dr - Pool/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Menneskeskæbner, danskernes retsfølelse og statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitets omdømme, var på spil, da højesteretsdommer Michael Rekling klokken 12 i dag, torsdag, den første dag i julemåneden, afsagde dom mod den tidligere ledelse i Roskilde Bank i et af finanskrisens helt store retsopgør .

Tusindvis af bankens aktionærer mistede millioner af kroner, da Danmarks tiendestørste bank sensommeren 2008 krakkede efter vilde udlån til især ejendomsspekulanter, og gav startskuddet til, at den internationale finanskrise ramte herhjemme.

Hele landet fulgte dengang med, mens historien rullede om den risikovillige direktør Niels Valentin Hansen og bestyrelsen, der som i gamle dage i »Matador« indbefattede byens smedemester og manufakturhandler.

Nu har fortiden indhentet bankens forhenværende bankdirektør Niels Valentin Hansen, der er blevet dømt til at betale erstatning i Højesteret.

»Højesteret udtalte, at en kreditgivning uden nogen form for konkret og umiddelbart forudgående kreditvurdering må betegnes som uforsvarlig. Direktør A havde derfor handlet ansvarspådragende, og han blev herefter pålagt at betale erstatning til Finansiel Stabilitet,« fremgår det af dommen.

80-årige Niels Valentin Hansen skal betale 231 millioner kroner i erstatning inden for fjorten dage. Det fremgår samtidig af dommen, at han ikke er dækket af en forsikring.

I den 61 sider lange dom fejer Højesteret fuldstændig Niels Valentin Hansens forklaringer til side og dømmer ham derfor.

Mens Niels Valentin Hansen altså nu er blevet dømt en historisk stor erstatning for hans ansvar i det tragiske bankkrak, så blev bestyrelsen samtidig frifundet.

»Højesteret fandt det ikke godtgjort, at bestyrelsesmedlem­merne var bekendt med, at aktiekreditterne blev ydet uden kreditvurde­ring. Højesteret fandt heller ikke tilstrækkeligt grundlag for at anse bestyrelsens godkendelse af de bevilgede lån for ansvarspådragende. Bestyrelsen blev derfor frifundet for kravet vedrørende aktiekreditterne,« fremgår det blandt andet.

Nederlag i landretten

Finansiel Stabilitet tabte sagen med et brag i Østre Landsret i 2017. Det skete til trods for, at landsretsdommerne betegnede flere engagementer som ansvarspådragende eller uforsvarlige. Men Finansiel Stabilitets advokater havde forsømt at opgøre størrelsen af de tab, som oprydningsselskabet krævede erstatning for, fastslog landsdommerne.

Til de sagsøgtes store fortrydelse ankede Finansiel Stabilitet landsretsdommen til Højesteret. Erstatningssagen blev »skåret til« fra en milliard kroner til 375 millioner kroner. Samtidig opgav staten at gå efter bankens revision, Ernst & Young og to navngivne revisorer. Også underdirektør Allan H. Christensen slap. Tidligere sad hele 11 sagsøgte på anklagebænken, nu var der bare fem, hvoraf én var død, tilbage.

Dødsfald og høj alder

Alderen trykker generelt bankens tidligere ledelsesmedlemmer. Forhenværende bankdirektør Niels Valentin er netop fyldt 80 år, mens bestyrelsesmedlem smedemester Peter Holm er afgået ved døden. Det samme gælder tidligere næstformand, advokat Niels Krüger.

Dødsboet efter Niels Krüger var også stævnet i sagen, mens dødsboet efter Peter Holm gik Finansiel Stabilitets næse forbi, fordi oprydningsselskabet ikke i tide opdagede, at han var gået bort.

Den runde milliard, som Finansiel Stabilitet oprindelig gik efter, blev som nævnt skåret ned til først 375 millioner og siden til 332 millioner kroner plus procesrenter i 14 år på næsten samme beløb.

Erstatningskravet vedrørte i sagen ved Højesteret fem aktie- og investeringskreditter, bevilget af ledelsen og fordelt på fem af Roskilde Banks tidligere kunder, som i dag alle er krakket.

Ifølge Finansiel Stabilitet var der tale om uansvarlige og uforsvarlige udlån, som i vid udstrækning blev brugt til køb af bankens egne aktier.

Maria Krüger Torp er datter af en af de sagsøgte, nu afdøde tidligere næstformand i bestyelsen, Niels Krüger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Et af de uforsvarlige engagementer vedrørte tidligere direktør for Roskilde Festival Henrik Rasmussen, som på sit glatte ansigt lånte millioner af kroner til køb af bankens egne aktier. Da banken kollapsede, blev Henrik Rasmussen den af bankens privatkunder, der stod tilbage med den største gæld, har Dagbladet Roskilde tidligere skrevet.

Et andet uforsvarligt engagement var lån til den for længst krakkede ejendomskoncernen Centerplan, som blev opbygget for lånte penge af matadoren Carsten Leveau.

Lån til endnu en ejendomskoncern, Stones Invest, hvor matadoren Steen Gude var topfigur, figurerede også i sagen, ligesom lån til den allestedsværende Kenneth Schwartz Thomsen, der også opererede indenfor ejendomme.

Det sidste engagement vedrører ejendomsmogulen Jens Juul-Hansen, som står nævnt i de såkaldte Panama Papers.

Skaren af advokater er ligesom antallet af sagsøgte også skrumpet – bortset fra Finansiel Stabilitets hold, som omfatter fire partnere fra Gorrissen Federspiel med Lotte Eskesen i spidsen samt diverse fuldmægtige.

Sagsøgt: Peter Müller, tidigere formand for bestyrelsen i Roskilde Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Niels Valentins forsvarer er Arvid Andersen, mens Søren Halling-Overgaard repræsenterer tidligere bestyrelsesformand Peter Müller.

Morten Samuelsson er advokat for Ib Mardahl, mens Mads Bendix Skelbæk-Knudsen er advokat for Ove Holm.

Tidligere næstformand Niels Krügers dødsbo har under sagen i Højesteret til hans families store fortrydelse ikke været repræsenteret af advokat.

Boet efter den tidligere næstformand i Roskilde Bank er på grund af statens millionkrav erklæret insolvent og er derfor ude af stand til at hyre en forsvarsadvokat. Justitsministeriet har nemlig nægtet den afdøde fri proces. »Det kan ikke være rigtigt, at der ikke er nogen, der vil forsvare Niels,« sagdeer hans enke allerede i 2019. Men ingen lyttede.

»To andre tidligere bestyrelsesmedlemmer er bevilget fri proces i Højesteret, men selv efter sin død kunne min far ikke opnå fri proces, så en advokat kunne træde i hans sted. Det er grotesk. Det kan vi som samfund ikke være bekendt,« skrev hans datter Maria Torp Krüger for nylig i et debatindlæg i Berlingske.

Finansiel Stabilitet skal også betale sagsomkostningerne for bestyrelsesmedlemmerne, fremgår det af dommen.