Pundet styrtbløder: London kalder på udenlandske shoppere

Efter Brexit har pundet mistet mere end 15 procent af sin værdi. Det betyder, at der er store penge at spare på bl.a. dyre racercykler, jakkesæt og Louis Vuitton-tasker.

Da briterne gik til stemmeurnerne og begærede skilsmisse fra Den Europæiske Union, kostede 100 britiske pund næsten 980 danske kroner. I dag kan samme mængde erhverves for omtrent 825 kroner uden kurstillæg og kommission. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man skal have tilfredsstillet sin indre shopaholic, kan det måske godt betale sig at gå ombord på et fly med retning mod England i stedet for at køre til sit lokale shoppingcenter. Siden Brexit i midten af juni er værdien af det britiske pund nemlig raslet ned, og det kommer shoppere til gode.

Da briterne gik til stemmeurnerne og begærede skilsmisse fra Den Europæiske Union, kostede 100 britiske pund næsten 980 danske kroner. I dag kan samme mængde erhverves for omtrent 825 kroner uden kurstillæg og kommission.

Det er ikke bare et fald på mere end 15 procent af værdien i forhold til den danske krone, det er også den laveste værdi, pundet har haft i mere end tre årtier. Det betyder i praksis, at hvis man svinger Dankortet i London og køber for 1.000 pund, vil der i dag kun blive hævet 8.250 kroner på ens konto, hvor det for fire måneder siden havde kostet op mod 9.800 kroner.

Ifølge Wall Street Journal skyldes det, at prisen på såkaldte »luksusgoder« – altså varer, der ikke er absolut nødvendige for ens overlevelse – endnu ikke er blevet justeret til pundets lavere værdi. Indtil det sker, kan der være store penge at spare ved at vende sig mod England. Hvis man eksempelvis ønsker at erhverve sig cykelfabrikanten Specializeds topmodel, S-Works Tarmac, opgiver det amerikanske firma, at cyklen koster 80.000 danske kroner.

Artiklen forsætter under grafikken...

Men klikker man sig ind på den britiske udgave af samme hjemmeside, kan cyklen købes for 7.500 pund – små 62.000 kroner. Der er altså tale om en besparelse på 18.000 kroner. Og det billede går igen, uanset om man har udset sig et Hugo Boss-jakkesæt eller en ny Louis Vuitton-taske.

Risiko for yderligere fald

»Risikoen for Brexit vil dominere udsigten for pundet i minimum to år – eller indtil Storbritannien endelig kommer ud af EU. Som det ser ud nu, fastholder pundet nok sin værdi i 2017, efter den seneste tids fald, men ellers er risikoen kraftigt tiltet mod yderligere fald,« sagde Kallum Pickering, seniorøkonom med speciale i Storbritannien hos den tyske bank Berenberg, til det amerikanske CNBC tirsdag.

Hos VisitBritain byder man shopperne velkomne. Tal fra Trafikstyrelsen viser, at flere end 1,2 millioner passagerer fløj fra Danmark til England sidste år. Gary Robson, der er VisitBritains regionale leder i Norden, beskriver det som et godt år, men understreger samtidig, at Brexit og pundets faldende værdi meget vel kan betyde, at endnu flere danskere tager turen over Nordsøen.

Selv om han endnu ikke har tal på det, siger hans fornemmelse ham, at danskerne vil drage fordel af pundets lave værdi.

»Der er god værdi i pundet efter faldet. Det giver et incitament til at tage af sted nu i stedet for næste år eller året efter det. Og vores indikationer tyder da også på, at i de kommende måneder vil endnu flere mennesker fra Nordeuropa besøge Storbritannien,« siger Gary Robson om VisitBritians fremskrivninger, der bygger på spørgeskemaer fra lufthavne og rejsebureauer.

Så med efterårsferien, der skydes i gang i morgen, og julegaveindkøbene, der lurer ude i horisonten, er det ikke utænkeligt, at en del danskere har det som bandet The Clash og hører London kalde.