Professoren, der vil ulighed til livs

Den anerkendte britiske økonom og forfatter, Sir Anthony B. Atkinson, var onsdag på et sjældent besøg i Danmark, hvor han fortalte om, hvorfor det er vigtigt at tage stilling til verdens ulighed - også for danskere.

Anthony B. Atkinson, professor i økonomi og forfatter til bogen Ulighed - hvad stiller vi op? gæstede onsdag aften Berlingske Media i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Fattigdom er en del af Europa 2020-målene, og det alene er grund nok til at tage verdens ulighed alvorligt. Det mener den anerkendte britiske økonom og forfatter Sir Anthony B. Atkinson, som onsdag aften gæstede Danmark.

»Vi må spørge os selv, hvordan vi opnår noget, vi allerede er blevet enige om,« sagde Anthony B. Atkinson til topmødet, som Berlingske Media stod bag, og henviste altså til målet om, at mindst 20 millioner færre mennesker skal være eller risikere at blive fattige eller socialt udstødte i 2020.

Anthony B. Atkinson, som er professor i økonomi på London School of Economics, kommer selv med et bud på svaret i sin bog »Ulighed - hvad stiller vi op?«, som netop er udkommet på dansk på forlaget Gyldendal Business.

»Hvis vi gerne vil reducere ulighed, er der skridt vi kan tage,« sagde Anthony B. Atkinson, som i sin bog har udarbejdet 15 forslag, der skal medvirke til at reducere uligheden.

Mens et forslag lyder på at have en målsætning for arbejdsløshed og garanteret offentlig beskæftigelse, lyder et andet på oversøisk bistand og et tredje på garanteret afkast for småsparere.

Anthony B. Atkinson mener også, at global beskatning kan være med til at reducere uligheden. Hermed berører han et emne, som den franske økonom Thomas Piketty også addresserede i sin bog »Kapitalen i det 21. århundrede«. Mens Piketty mener, at global beskatning er utopisk, mener Atkinson, at det er en reel mulighed at etablere en WTA - World Tax Administration - i OECD-regi.

Danmark er et af de lande med mindst ulighed, så er vi ikke godt dækket ind? Jo, mener Anthony B. Atkinson - men så alligevel ikke.

»Det kan godt være, I allerede efterlever mange af de forslag, jeg kommer med i bogen. Men ting kan ændre sig meget hurtigt,« advarede professoren og pegede på Tyskland og Sverige som lande, hvor uligheden er steget de seneste år.

»Det sker hos jeres naboer, og det kan også ske her,« sagde han.